Αριστεία ΝΔ και στο ΕΚΑΒ: Με ένα ασθενοφόρο η Θάσος, ούτε μία πρόσληψη στη Βόρεια Ελλάδα!

Η υπόθεση της 51χρονης τουρίστριας που έπαθε ανακοπή σε παραλία της Θάσου και έχασε τη ζωή της περιμένοντας το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού πέρυσι το καλοκαίρι είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη και είχε αναδείξει με τραγικό τρόπο την υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Παρά τις κυβερνητικές κορώνες για ενίσχυση του ΕΚΑΒ, έναν χρόνο μετά η κατάσταση παραμένει ίδια, εντείνοντας τους φόβους μόνιμων κατοίκων αλλά και τουριστών ότι θα κινδυνεύσουν κι άλλες ανθρώπινες ζωές την περίοδο του καλοκαιριού.

Οπως αποκαλύπτει μιλώντας στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Καβάλας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Κώστας Τσιτσιλικάκης, μόλις ένα ασθενοφόρο και 14 διασώστες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν σε 24ωρη βάση στη Θάσο. Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους, οι διασώστες διαπιστώνουν ότι δεν εισακούστηκαν τα αιτήματά τους και πως για ακόμη ένα καλοκαίρι το νησί παραμένει «αθωράκιστο».

Ούτε μία πρόσληψη στη Βόρεια Ελλάδα

Δυστυχώς, όπως επιβεβαιώνει ο Κ. Τσιτσιλικάκης, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από πέρυσι για ενίσχυση του προσωπικού και του στόλου. Μάλιστα, ενώ η κυβέρνηση υποσχόταν 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, μέχρι στιγμής «τρέχει» μόνο μία προκήρυξη για 200 προσλήψεις διασωστών και από αυτήν εξαιρείται η Βόρεια Ελλάδα. Υπό αυτές τις συνθήκες, στο μόνο που βασίζονται πλέον είναι η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς διασώστες από άλλες περιοχές της χώρας που θα θελήσουν να στελεχώσουν το νησί, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί μόνιμη λύση στο ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη  2,5 (τουλάχιστον) χαμένα χρόνια για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με τον Κ. Τσιτσιλικάκη, για να λειτουργήσει το ΕΚΑΒ στη Θάσο με αξιοπρεπείς συνθήκες και να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 20 διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου και δύο ασθενοφόρα στο νησί χειμώνα-καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιζόταν και η λειτουργία μίας δεύτερης βάσης στα ανατολικά του νησιού που είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης αλλά και για να μην μένει «ορφανό» το νησί από ασθενοφόρο σε περιπτώσεις που απαιτείται διακομιδή ασθενούς στο Νοσοκομείο Καβάλας.