«Ασπίδα» επιστημόνων και πολιτών κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων

«Η χρήση τους είναι έγκλημα», αναφέρει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, καλώντας όσους έχουν σχετικές πληροφορίες να ενημερώνουν τους αρμόδιους Όλα τα όρνια φώλιασαν φέτος στις φωλιές τους στον Έβρο, παρά την περσινή φωτιά

«Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι έγκλημα! Ανάφερε κάθε περιστατικό στην αστυνομία, δασαρχείο ή μονάδες διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, με αφορμή την πρόσφατη θανάτωση 47 ζώων της άγριας πανίδας του Έβρου από δηλητηριασμένα δολώματα και δεδομένου ότι τα ζώα εντοπίστηκαν σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000.
Όπως είναι γνωστό, η Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων λειτουργεί αδιάκοπα από το 2014 στη Θράκη ως μια από τις πρώτες τέτοιες μονάδες στην Ελλάδα και το έργο της είναι ομολογουμένως σπουδαίο! Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει σώσει εκατοντάδες ζώα, άγρια και οικόσιτα, πολλά από αυτά σπάνια όπως ο Ασπροπάρης, καλύπτοντας σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα και εντοπίζοντας εκατοντάδες δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα. Απομακρύνοντας όλα αυτά τα επικίνδυνα ευρήματα από την ύπαιθρο, ο φαύλος κύκλος της δηλητηρίασης έπαψε να σπέρνει τον θάνατο.

«Όμως η μονάδα μας δεν θα μπορούσε να είναι τόσο αποτελεσματική χωρίς την ενεργή εμπλοκή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και πολιτών» τονίζει η ΕΠΒΘ. «Όλα αυτά τα χρόνια, οι πολίτες έπαιξαν σημαντικό ρόλο ενημερώνοντας έγκαιρα τις υπηρεσίες ή την μονάδα ανίχνευσης για κάποιο περιστατικό με παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Όσο πιο γρήγορα η μονάδα μας έλεγχε μια περιοχή, τόσο πιο πολλά ζώα μπορούσαν να σωθούν». Γι’ αυτό, οποιοσδήποτε γνωρίζει για δηλητηριασμένα δολώματα ή ζώα στην ορεινή περιοχή Έβρου ή Ροδόπης ας καλεί αμέσως τη Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της ΕΠΒΘ στο 2554032210.

Ήρθαν στον κόσμο τα πρώτα νεαρά Όρνια!

Κάθε χρόνο, στον Έβρο και τη Ροδόπη, η ομάδα της ΕΠΒΘ καταγράφει τα Όρνια και την αναπαραγωγική πορεία τους. Φέτος 5 ζευγάρια κατάφεραν να φτιάξουν τις φωλιές τους σε μεγάλους βράχους της ορεινής περιοχής του Έβρου. Kλαδιά, ξερά χόρτα, βρύα, μαλλί και γούνα είναι τα υλικά που χρησιμοποιούν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους όπου το θηλυκό γεννάει μόνο ένα αυγό συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου που το φροντίζουν και οι δυο γονείς. Ο νεοσσός βγαίνει από το αυγό περίπου μετά από 55 μέρες και παραμένει στη φωλιά για 4 μήνες υπό το προσεκτικό βλέμμα των γονέων του μέχρι που θα είναι έτοιμος να πετάξει για πρώτη φορά στη ζωή του. Αφού θα αφήσει την φωλιά του και πριν να ξεκινήσει τα τολμηρά και μακρινά ταξίδια του, ο μικρός γύπας περιπλανιέται μαζί με άλλα Όρνια από την αποικία του στις γειτονικές περιοχές.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Ο απόλυτος city break προορισμός για τους Τούρκους τουρίστες

Οπως επισημαίνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, τα πουλιά επέλεξαν να φωλιάσουν είτε σε ζωντανά δέντρα που έχουν απομείνει σε θέσεις από όπου η πυρκαγιά πέρασε με μικρότερη ένταση είτε σε καμένα δέντρα που παραμένουν όρθια, υποδεικνύοντας πως το συγκεκριμένο είδος εξακολουθεί να επιλέγει τις θέσεις όπου αναπαράγεται επί σειρά ετών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ένα ζευγάρι μαυρόγυπες παρατηρήθηκε να στέκεται πάνω σε μία από τις τεχνητές φωλιές που είχαν εγκατασταθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ πριν από την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου. Το γεγονός αυτό καθιστά αρκετά πιθανή τη χρήση των τεχνητών φωλιών από το είδος, όταν τα καμένα δέντρα θα αρχίσουν να πέφτουν και οι εναλλακτικές θέσεις θα είναι περιορισμένες. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», λέει η Σύλβια Ζακκάκ, βιολόγος στη μονάδα διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ στην περιοχή. «Βέβαια, οι συνέπειες γι’ αυτά τα πουλιά δεν φαίνονται τόσο στην πρώτη αναπαραγωγική περίοδο αλλά αργότερα, όταν τα καμένα δέντρα πέφτουν και το τοπίο γίνεται σεληνιακό. Από την άλλη πλευρά, μας εξέπληξε που φώλιασαν φέτος όλα, δηλαδή δεν αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες περιοχές». Οσον αφορά τα υπόλοιπα αρπακτικά, την περίοδο αυτή έχουν ξεκινήσει να φτάνουν τα μεταναστευτικά – «θα έχουμε καλή εικόνα μετά τον Μάιο και τον Ιούνιο», εξηγεί η κ. Ζακκάκ. Τα είδη που έχουν μόνιμη παρουσία στην περιοχή, όπως ο χρυσαετός και ο θαλασσαετός, βρίσκονται ήδη στις φωλιές τους