Αυτοί είναι οι ήρωες πιλότοι του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο -Ανασύρθηκαν νεκροί

Νεκροί ανασύρθηκαν οι δύο πιλότοι του Canadair που κατέπεσε στον Πλατανιστό Εύβοιας, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς

Πρόκειται για τον κυβερνήτη, Σμηναγό Χρήστο Μουλά, 34 ετών, και τον συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

To Canadair συνετρίβη το μεσημέρι, στις 14:52, αμέσως μετά από ρίψη νερού που πραγματοποίησε σε μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Πλατανιστός στην Κάρυστο. Το αεροσκάφος έκανε βύθιση για να ρίξει το νερό, και στην προσπάθεια ανύψωσης βρήκε ο πλωτήρας σε δέντρο με συνέπεια να αποκολληθεί από το δεξί φτερό. Το Canadair εμφάνισε απώλεια στήριξης, πήρε κλίση και κατέπεσε λίγα μέτρα μακριά και ανεφλέγη.

Μητσοτάκης για τους δύο πιλότους: Οι Έλληνες θρηνούμε τον χαμό τους, έδωσαν τη ζωή τους με αυταπάρνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ανέβαλε το ταξίδι του στην Κύπρο που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη θλίψη του για τον χαμό τους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο πιλότοι έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας άλλες ζωές, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης», πρόσθεσε.

Τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Διαβάστε ακόμη  Αναστάτωση στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης από υπερθέρμανση ανελκυστήρα

Συντρίμμια του Canadair -Φωτογραφία: Intimenews/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Συντρίμμια του Canadair -Φωτογραφία: Intimenews/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Το ουραίο τμήμα του μοιραίου Canadair -Φωτογραφία: Intimenews/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Το ουραίο τμήμα του μοιραίου Canadair -Φωτογραφία: Intimenews/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Συντρίμμια του Canadair -Φωτογραφία: Intimenews/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Συντρίμμια του Canadair -Φωτογραφία: Intimenews/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική στο σημείο που κατέπεσε το Canadair -Φωτογραφία: Intimenews/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική στο σημείο που κατέπεσε το Canadair -Φωτογραφία: Intimenews/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με την απώλεια ζωής των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στην Εύβοια:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Πηγή: efimerida.gr