Άβαντος: 3.500 σπίτια χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Υποδομές για πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής ζητά από τον ΟΤΕ το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

της Κικής Ηπειρώτου

Πάνω από 3.500 νοικοκυριά στην περιοχή της Άβαντος στην Αλεξανδρούπολη δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, εν έτει 2022. Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε να πιέσει τον ΟΤΕ ώστε να βρει μία πρόσφορη λύση, προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους είναι μαθητές και φοιτητές, να αποκτήσουν σύνδεση με το internet, κάτι που είναι εύκολο και αυτονόητο σχεδόν για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό της περιοχής μας.


Οι αρνητικές επιπτώσεις από την έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο είχαν γίνει ιδιαίτερα αισθητές κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά και η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών της εν λόγω περιοχής δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Όπως είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολιτών Μουσουλμάνων στο θρήσκευμα με μητρική γλώσσα τα τουρκικά στο δήμο Αλεξανδρούπολης Δαγλή Γιασάρ, κανένας κάτοικος της περιοχής δεν ζητά δωρεάν ίντερνετ. Επιθυμούν απλώς να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία σύνδεση, όπως κάθε πολίτης.


«Είδαμε όλοι πόσο χρήσιμη είναι η ενημέρωση και μέσα από το διαδίκτυο κατά την περίοδο της πανδημίας. Στην περιοχή μας η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Είναι πολύ εύκολη η απάντηση που μας δίνουν κατά καιρούς οι αρμόδιοι, ότι είναι αυθαίρετη η περιοχή μας. Το θέμα είναι ότι σε αυτήν διαμένουν εκατοντάδες μαθητές, σπουδαστές όλων των βαθμίδων κι αν θέλουμε να επενδύσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση. Η γκετοποίηση γίνεται όλο και χειρότερη και η εγκληματικότητα αυξάνεται. Δεν θα πρέπει να εκδικηθούμε αυτά τα παιδιά για τα λάθη των γονιών τους. Πρέπει να τα βοηθήσουμε να αλλάξουν τη ζωή τους μέσω της εκπαίδευσης. Ζητάμε υποδομές για ίντερνετ, όπου μπορούν να γίνουν, υπάρχουν κεντρικά σημεία στα οποία σίγουρα μπορεί να υπάρξει παρέμβαση», ανέφερε ο κ. Γιασάρ, ενώ σημείωσε πως οι κεραίες που τοποθετήθηκαν στην περιοχή πριν δύο χρόνια για wifi καλύπτουν μόλις το 10% της γειτονιάς και δεν μπορούν να «σηκώσουν» ούτε 10 χρήστες ταυτόχρονα.


Ο εισηγητής του θέματος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια από το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να μπορούν οι κάτοικοι της Άβαντος να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, να ενημερώνονται και να εξελίσσονται, όπως και κάθε πολίτης αυτής της πόλης.


Ο αντιδήμαρχος Δόμησης, Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Βασίλης Δέλκος σημείωσε πως σε συνομιλία με τον ΟΤΕ αναφέρθηκε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, τεχνικά, να τοποθετηθούν στην περιοχή αυτή κεραίες και να γίνουν νέες συνδέσεις για να καλυφθεί όλη η περιοχή, λόγω και των πολλών μεταλλικών κατασκευών που υπάρχουν. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα είναι όταν εγκατασταθεί το δίκτυο οπτικής ίνας, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό πότε θα γίνει αυτό. Όπως σημείωσε, μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει να πιεστεί ο ΟΤΕ ώστε να βρει μία άλλη λύση, εάν αυτή είναι εφικτή, ενώ θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθούν κάποιες κάρτες στους κατοίκους για πρόσβαση στο ίντερνετ, το κόστος των οποίων θα μπορούσε να καλυφθεί από το Δήμο ή το Πολυκοινωνικό.

Διαβάστε ακόμη  Περιφερειακό συμβούλιο: Σε επόμενη συνεδρίαση ψήφισμα κατά του χρυσού στη Βουλγαρία


Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο ο Δήμος οφείλει να λάβει μία δυναμική και γενναία απόφαση που θα οδηγήσει στην οριστική επίλυσή του, πιέζοντας τον ΟΤΕ και παίρνοντας πρωτοβουλίες.


«Είναι συγκλονιστικό να ακούμε ότι τα παιδιά όταν είχαμε την πανδημία δεν μπορούσαν να διαβάσουν και να συμμετέχουν στα σχολεία τους, να κάνουν τηλεκπαίδευση. Αυτά είναι πράγματα ανήκουστα, δεν μπορεί όλη η πόλη να έχει ίντερνετ και να μην υπάρχει σε έναν συγκεκριμένο δρόμο. Όσο για την οπτική ίνα, οφείλουμε να πατήσουμε πόδι και να ζητήσουμε να μπει πρώτα στην Άβαντος».


Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καϊσας, από την πλευρά του, σημείωσε πως «είναι υποχρέωση της κοινωνίας μας συνολικά και της αυτοδιοίκησης, τοπικής και περιφερειακής και του κοινωνικού κράτους να εντάξουμε στον κοινωνικό ιστό τους ανθρώπους αυτούς».
Ο κάτοικος της περιοχής και τεχνικός σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας κ. Μεμέτογλου, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στη λάσπη, είδα την εξέλιξη αυτής της περιοχής που από τα 37 σπίτια έφτασε στα 3.557, μέχρι το Ζούρας Farm», ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα.


Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Δραμανίδου επισήμανε πως θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να πάψει ο κόσμος της περιοχής αυτής να νιώθει αδικημένος, καθώς, όπως υπογράμμισε, «δεν γίνεται να έχουμε παντού κεραίες κι εκεί όχι».
Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως αν δεν υπάρξει απάντηση από τον ΟΤΕ στο επόμενο δίμηνο, τότε να δει το δημοτικό συμβούλιο τρόπους χρηματοδότησης για πρόσβαση στο ίντερνετ με άλλους τρόπους. Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Γερακόπουλος αναφέρθηκε στην επιτροπή που συστήθηκε πριν μήνες για τα προβλήματα της Άβαντος, με πρωταρχικό αυτό της ονοματοδοσίας των οδών, η οποία, όμως, δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.

Πηγή: gnomionline.gr (Της Κικής Ηπειρώτου)