Αυξάνονται τα περιστατικά επιθέσεων γλάρων στην Αλεξανδρούπολη

Ολοένα και πιο συχνά είναι τα παράπονα κατοίκων στην Αλεξανδρούπολη και τους γύρω οικισμούς για “εξαγριωμένους” γλάρους που δε διστάζουν να επιχειρήσουν επίθεση σε άλλα ζώα ή και ανθρώπους. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Πρόκειται για γλάρους που έχουν φωλιές σε ταράτσες και σκεπές σε κάποιες γειτονιές της πόλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα μικρά τους είτε πέφτουν από αυτές κάτω στο έδαφος είτε βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης για να πετάξουν. Οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις προσπαθούν να διατηρήσουν το χώρο γύρω τους καθαρό από “κινδύνους” και για το λόγο αυτό “εκφοβίζουν” ότι βρίσκεται κοντά ή πλησιάζει. Κάτοικοι μας αναφέρουν ότι έχουν δεχτεί επιθέσεις τα σκυλιά τους (ειδικά αν είναι μικρόσωμα) αλλά και γάτες. Πέρα από τα κατοικίδια τους, υπάρχουν αναφορές για απόπειρα επιθέσεων ακόμα και σε παιδιά. Πριν μερικά χρόνια μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη είχε συμβεί και περιστατικό σε αυλή σχολείου. Τραυματισμός ανθρώπου δεν έχει υπάρξει και είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο αφού οι γλάροι αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεγέθους και αυτό που θέλουν ουσιαστικά είναι να εκφοβίσουν όποιον πλησιάσει.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σε περίπτωση που έχετε τέτοια περιστατικά στη γειτονιά σας και υπάρχει πεσμένος στο έδαφος μικρός γλάρος, προσπαθήστε να τον σκεπάσετε με κάποιο μεγάλο πανί (πετσέτα, σεντόνι, κτλ) για να μπορέσετε να τον ακινητοποιήσετε ευκολότερα. Μεταφέρετε τον στην ταράτσα. Οι γονείς θα εντοπίσουν το μικρό και θα το ταΐζουν εκεί μέχρι να είναι έτοιμο να πετάξει. Εφόσον δε βρίσκεται στο έδαφος, δε θα ενοχλούν με επιθέσεις. Το να πιάσετε ένα μικρό και να το πάτε στην ταράτσα δεν είναι πάντα εύκολο. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνετε με τη βοήθεια άλλων. Θα πρέπει να δράσετε γρήγορα και με προσοχή.

Μην αποπειραθείτε να ταΐσετε μικρό γλάρο στο έδαφος. Αν οι γονείς είναι κοντά για να το προσέχουν, θα επιτεθούν αν πλησιάσετε κοντά στο μικρό. Η βοήθεια άλλων (π.χ γειτόνων) θα είναι απαραίτητη για να διώχνουν τους ιπτάμενους γονείς όσο εσείς μεταφέρετε το μικρό τους.

Προστατέψτε μικρά κατοικίδια ζώα που ενδεχομένως έχετε στην αυλή ή το μπαλκόνι.

Μην αφήνετε τα παιδιά σας να πλησιάζουν μικρό γλάρο που βρίσκεται στο έδαφος και για όσο βρίσκεται εκεί καλό θα ήταν να μην παίζουν στο χώρο.

Σε περίπτωση που βρείτε μικρό γλάρο αλλά δεν υπάρχουν γονείς κοντά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη δράση για την άγρια ζωή στη Θεσσαλονίκη για να σας δώσουν οδηγίες . Τηλέφωνο επικοινωνίας
6979914852.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη- Δ. Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα διαθέτει τους επιστήμονες, δημιουργεί τις υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση να παράξει τεχνητή νοημοσύνη»

Τι ακριβώς συμβαίνει με τους γλάρους; Γιατί τα τελευταία χρόνια έρχονται μέσα στις πόλεις

Οι γλάροι είναι ένα είδος πτηνού πολύ έξυπνο και με έντονη παρουσία στις ελληνικές θάλασσες και παραθαλάσσιες περιοχές. Για εκατοντάδες χρόνια το είδος αυτό προτιμούσε να μένει κοντά στη θάλασσα και να αναπαράγεται εκεί. Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι έχει αλλάξει και οι γλάροι έχουν αρχίσει να αναπαράγονται και να διαβιούν μέσα στις πόλεις ακόμα και σε περιοχές που δεν είναι παραθαλάσσιες! Αν νομίζετε ότι η απόβαση γλάρων που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι των τελευταίων ετών στην Αλεξανδρούπολη, είναι μόνο δικό μας φαινόμενο, τότε κάνετε λάθος! Πόλεις όπως η Ρώμη, έχουν πέσει «θύματα» της απόβασης γλάρων που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στην ιταλική πρωτεύουσα, προκαλώντας μάλιστα μεγάλες καταστροφές σε μνημεία και διαταράσσοντας την πανίδα της περιοχής! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συμπεριφορά αυτή των γλάρων παρατηρείται στην Ευρώπη για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον οι θάλασσες έχουν πολύ λιγότερη τροφή γιατί ο άνθρωπος φρόντισε να την εξαφανίσει με αποτέλεσμα οι γλάροι να μην βρίσκουν εύκολα τροφή στη θάλασσα και δεύτερον γιατί η απαγόρευση της Ε.Ε στους αλιείς να πετούν υπολείμματα ψαριών σε παραλίες, στέρησε από τους γλάρους μια ακόμα πλούσια πηγή τροφής…

Ο μεγάλος κίνδυνος που εντοπίζουν οι επιστήμονες είναι η τεράστια αύξηση του πληθυσμού τους στις πόλεις όπου εισβάλλουν. Κάθε χρόνο ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατά 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα τελευταία 4 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, ο πληθυσμός τους…διπλασιάστηκε, ενώ στην επόμενη δεκαετία ο πληθυσμός θα είναι τριπλάσιος σε σχέση με σήμερα! Στις πόλεις τα πτηνά αυτά βρίσκουν πλέον τροφή στα σκουπίδια προκαλώντας και στον τομέα αυτόν τεράστιο πρόβλημα στις υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ προκαλούν και μεγάλο πρόβλημα ηχορύπανσης. Υπάρχουν γειτονιές στην Αλεξανδρούπολη που πραγματικά οι κάτοικοι υπόφερουν καθώς τα πτηνά αυτά κράζουν όχι μόνο την ημέρα αλλά και μέσα στη νύχτα…ακολουθώντας τα ένστικτά τους για προστασία των μικρών τους που βρίσκονται αυτή την περίοδο στις φωλιές.

Οι γλάροι είναι από τη φύση τους πτηνό που επιτίθεται σε μικρότερα είδη και μάλιστα ήδη στην Αλεξανδρούπολη, στις γειτονιές που έχουν κάνει κατάληψη…έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα σπουργίτια, οι δεκαοχτούρες και άλλα μικρότερα πτηνά. Πρόκειται για μια τεράστια διατάραξη της τοπικής πανίδας με άγνωστες συνέπειες… Ήδη στις γειτονιές της Αλεξανδρούπολης που υπάρχουν πλέον πολλοί γλάροι… έχουν σχεδόν εξαφανιστεί μικρότερα πτηνά όπως τα σπουργίτια…