Χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας: Στα δικαστήρια δήμαρχος & επικεφαλής αντιπολίτευσης

Στα άκρα έφτασε η αντιπαράθεση του δημάρχου Ορεστιάδας και της επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου.

Πλέον η κόντρα τους θα μεταφερθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ειδικότερα η επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω», Μαρία Γκουγκουσκίδου σε χθεσινή τοποθέτηση της στον δημοτικό έλεγχο που αφορούσε την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Ορεστιάδας πυροδότησε την αντίδραση του δημάρχου κ. Μαυρίδη ο οποίος δήλωσε ότι αυτή η διαμάχη θα φτάσει στη δικαιοσύνη.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κ. Γκουγκουσκίδου υποστήριξε ότι ο Δήμαρχος Ορεστιάδας επισκέπτεται οικίες οικογενειών που διαμένουν στην περιοχή πλησίον του 8ου Δημοτικού Σχολείου ,περιοχή που σύμφωνα με τον νέο πολεοδομικό σχέδιο προορίζεται να γίνει χώρος πρασίνου, και τους ανακοινώνει ίδιος ότι πρέπει να αφήσουν τα σπίτια τους και να φύγουν.

Μάλιστα όπως ανέφερε η κ.Γκουγκουσκίδου, σύμφωνα με το «Ράδιο Έβρου», ο Δήμαρχος πραγματοποιεί αυτές τις επισκέψεις σε ακατάλληλες ώρες. Κλείνοντας η κα Γκουγκουσκίδου είπε πως θεωρεί ότι αυτές οι ενέργειες του Δημάρχου είναι παράνομες καθώς δεν χρησιμοποιεί τις νόμιμες διαδικασίες ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη τελετή θεμελίωσης του ιερού μητροπολιτικού ναού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το ερχόμενο Σάββατο σε χώρο που επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης για την αλλαγή της χρήσης του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης ο οποίος δήλωσε πως οι χαρακτηρισμοί της κας Γκουγκουσκίδου δεν του δίνουν άλλα περιθώριο παρά να καταθέσει μήνυση και να αποφασίσει η δικαιοσύνη εάν τα λεγόμενα της είναι σωστά και στη συνέχεια εξήγησε στο υπόλοιπο σώμα το καθεστώς που διέπει τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα.

Ο κ.Μαυρίδης μίλησε εκτενέστερα σήμερα στο Ράδιο Έβρος για την αντιπαράθεση του με την κα Γκουγκουσκίδου και επέμεινε ότι θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη.

Από την πλευρά της, η κα Γκουγκουσκίδου σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει:

«Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ορεστιάδας της 19ης Σεπτεμβρίου 2017 και στην ώρα του δημοτικού ελέγχου αναφέρθηκα σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Ορεστιάδας.

Ισχυρίζεται ο κ Μαυρίδης ότι με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην οποία έχει προβεί και η οποία έχει δημοσιευθεί και σε ΦΕΚ, μπορεί να προχωρήσει σε εφαρμογή των τροποποιήσεων που περιλαμβάνονται στις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, την υπ’ αριθμ. 192/2014 και την επικαιροποίηση αυτής, την υπ’ αριθμ. 37/2016. Οι αποφάσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη διατύπωσή τους, την τροποποίηση της χρήσης στο Ο.Τ. 301Α από πάρκο Υ.Ε.Β. σε Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και την τροποποίηση της χρήσης στα Ο.Τ. 303, 304, 305, 306 και 307 από χώρους με λυόμενες κατοικίες σε χώρο πρασίνου.

Σημειωτέον εδώ ότι στο Γ.Π.Σ. η χρήση των παραπάνω οικοδομικών τετραγώνων είναι “γενική κατοικία με απαγορεύσεις” και όχι “χώροι με λυόμενες κατοικίες”, όπως αναγράφουν ανακριβώς οι παραπάνω αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Για να εφαρμοστούν όμως αυτές οι τροποποιήσεις εκτός από την τροποποίηση του Γ.Π.Σ. θα πρέπει να γίνει και τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης της Ορεστιάδας, η οποία είναι μια αργή και επίπονη διαδικασία που απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης και για την οποία η δημοτική αρχή πρέπει να πείσει ότι η τροποποίηση αποβλέπει σε κοινή ανάγκη ή ωφέλεια και δεν υπαγορεύεται από ιδιωτικό συμφέρον, ότι είναι αιτιολογημένη πολεοδομικά και πολλά άλλα.

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Προ των πυλών επικίνδυνα φαινόμενα – Κίνδυνος για πλημμύρες

Επίσης με την τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης θα προβλέπεται η αποζημίωση των ιδιοκτητών των οικοπέδων και των κτισμάτων που περιλαμβάνονται στα οικοδομικά τετράγωνα που θα γίνουν πράσινο. Αυτή τη διαδικασία η δημοτική αρχή ούτε την έχει ξεκινήσει ακόμη.

Για να εφαρμόσει λοιπόν ο κ Μαυρίδης την τροποποίηση αυτή, όπως ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα, πηγαίνει ο ίδιος στα σπίτια που βρίσκονται στα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα πολύ πρωινές και βραδινές ώρες, 7 η ώρα το πρωί και 11 η ώρα το βράδυ, μπαίνει ο ίδιος μέσα στα σπίτια των ανθρώπων αυτών και τους ανακοινώνει ο ίδιος ότι πρέπει να αφήσουν τα σπίτια τους και να φύγουν γιατί ο Δήμος Ορεστιάδας έχει αποφασίσει να δημιουργήσει στο χώρο αυτό πράσινο. Αυτές οι ενέργειες του κ Μαυρίδη είναι παράνομες.

Και δεν αναφέρομαι βέβαια στις 4 λυόμενες κατοικίες που υπήρχαν στην περιοχή, για τις οποίες όλοι είχαμε συμφωνήσει ότι έπρεπε να απομακρυνθούν και καλώς απομακρύνθηκαν, ψηφίσαμε μάλιστα ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που ζούσαν στα λυόμενα αυτά για να μισθώσουν διαμερίσματα.

Αναφέρομαι σε όλα τα υπόλοιπα οικόπεδα με σπίτια και αποθήκες που υπάρχουν μέσα στα οικοδομικά αυτά τετράγωνα, τα οποία είναι κτισμένα εδώ και πολλά χρόνια, κάποια εδώ και 50 χρόνια, και στα οποία ζουν άνθρωποι με τις οικογένειές τους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει μέσα στα σπίτια των ανθρώπων αυτών και να τους ζητά να φύγουν. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες, υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στους ανθρώπους αυτούς τις προβλεπόμενες αποφάσεις, τα νόμιμα έγγραφα που θα τους ενημερώνουν για τη νομοθεσία στην οποία θα στηριχθεί η απομάκρυνσή τους από τις ιδιοκτησίες τους και πώς αυτοί θα αποζημιωθούν.

Σε ποιον αιώνα και σε ποιο καθεστώς ζούμε που να επιτρέπει σε έναν Δήμαρχο να μπαίνει στα σπίτια δημοτών και να ζητά προφορικά την απομάκρυνσή τους από τις οικίες τους. Αναρωτήθηκα επίσης στο δημοτικό συμβούλιο πώς είναι δυνατόν να γίνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου η θεμελίωση του ιερού μητροπολιτικού ναού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επίσκεψή του, όταν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί με την τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης η διαδικασία για την αλλαγή της χρήσης του εν λόγω οικοδομικού τετραγώνου από πάρκο Υ.Ε.Β. σε Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Αυτά ανέφερα στο δημοτικό συμβούλιο, τα οποία βεβαίως για άλλη μία φορά ενόχλησαν τον κ Μαυρίδη και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον μου. Την ανακοίνωση αυτή μάλιστα αναπαρήγαγε άμεσα και το “γραφείο τύπου” του κου Μαυρίδη, η ιστοσελίδα “thrakinea.gr”, με μια ανάρτηση η οποία είναι ανακριβής και παραπλανητική. Οι διαφορετικές απόψεις μας επομένως επί του θέματος με τον κ Μαυρίδη θα λυθούν στις οικείες δικαστικές αίθουσες».