Χάνει την τουριστική της αίγλη η Κωνσταντινούπολη;

Σημάδια ότι χάνει μέρος της τουριστικής αίγλης παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στην Κωνσταντινούπολη, που φαίνεται πως δεν ανήκει πλέον στους πιο δημοφιλείς προορισμούς διεθνώς. Όπως μεταδίδει η deutsche welle, οι ουρές μπροστά από την Αγία Σοφία έχουν εκλείψει, το λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια έχει ερημώσει και τα ξενοδοχεία, αν και έχουν μειώσει δραματικά τις τιμές, παραμένουν άδεια.

Το κλίμα αυτό φαίνεται πως επιβεβαιώνουν και οι πληροφορίες του alexpoli.gr από τα τουριστικά γραφεία της Αλεξανδρούπολης, όπου έχει μειωθεί αισθητά το ενδιαφέρον για εκδρομές προς τη γειτονική χώρα και ιδιαίτερα προς την Κωνσταντινούπολη. Ο συγκεκριμένος προορισμός, που γενικώς είναι πολύ αγαπητός στους κατοίκους του Έβρου είχε ως αποτέλεσμα, μέχρι πριν λίγους μήνες, να πραγματοποιούνται εκδρομές σε εβδομαδιαία βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με πολύ καλή συμμετοχή. Αυτό σήμερα και μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις, μάλλον μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Μόλις πέρυσι η αμερικανική εταιρεία πιστωτικών καρτών Mastercard υπολόγιζε ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Κωνσταντινούπολη θα έχει περισσότερους επισκέπτες από το Παρίσι. Όμως οι τρομοκρατικές ενέργειες άλλαξαν τα πάντα. Κυρίως οι επισκέπτες από την Ευρώπη αποφεύγουν τους τελευταίους μήνες την μητρόπολη του Βοσπόρου, η οποία το αργότερο από το 2010, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κατέρριπτε το ένα ρεκόρ τουριστών μετά το άλλο.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα τον Ιανουάριο και το Μάρτιο, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 12 Γερμανοί, τρεις Ισραηλινοί και ένας Ιρανός, έπληξαν πρωτίστως τον τουρισμό.
Η τουρκική κυβέρνηση απέδωσε την ευθύνη των επιθέσεων στο Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε ακόμη  Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών: ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο

Ωστόσο και η κουρδική τρομοκρατική οργάνωση ΤΑΚ, η οποία πραγματοποίησε τρομοκρατικές ενέργειες στον Φεβρουάριο και το Μάρτιο στην Άγκυρα απειλεί με επιθέσεις εναντίον τουριστών.
Εκτός, βέβαια, από την τρομοκρατία ο Καντίρ Ακούς, πολιτικός μηχανικός, ο οποίος μεγάλωσε στη Γερμανία, μετακόμισε πριν από έξι χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, αποδίδει την απουσία τουριστών σε διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η κακή εικόνα του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Δύση, αλλά και η κριτική που δέχεται τους τελευταίους μήνες για την πολιτική της η τουρκική κυβέρνηση.

Newsroom Alexpoli.gr