«Χαριστική βολή ο κανόνας De minimis για τη Θράκη – Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Ρίζος;»

Ως μία χαριστική βολή για τις εναπομείνασες επιχειρήσεις της Θράκης χαρακτήρισε την πιθανή ένταξή τους στον κανόνα De minimis ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων και Εξαγωγών Έβρου Παύλος Μιχαηλίδης μιλώντας στον Maximum FM και τον Δημήτρη Κολιό.

Το ζήτημα προέκυψε μετά τις ανακοινώσεις στη βουλή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, αναφορικά με την κατάργηση της επιδότησης μισθολογικού κόστους 12%. Όπως είπε ο υπουργός εξετάζεται το ενδεχόμενο υπαγωγής των επιχειρήσεων της περιοχής στον κανόνα De Minimis, ώστε, όπως είπε, να επιτρέπεται η επιχορήγηση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 200.000 ευρώ ανά τριετία. Το θέμα ανέδειξε από τη σελίδα του στο facebook ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη που διατύπωσε σήμερα το πρωί ο κ. Μιχαηλίδης. «Μου κάνει εντύπωση που πανηγύριζε ο κ. Ρίζος επειδή οι επιχειρήσεις της Θράκης θα μπουν αναδρομικά στον κανόνα de minimis, ο οποίος κ. Ρίζος προφανώς δεν έχει  ιδέα τι είναι αυτός ο κανόνας και γι’ αυτό πανηγύριζε», σχολίασε, εξηγώντας πως εάν όντως υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία, τότε καμία επιχείρηση της περιοχής, ανεξαρτήτως τζίρου και αριθμού εργαζομένων, δεν θα μπορεί να πάρει επιδότηση από ΕΕ πάνω από 200 χιλ ευρώ, συνολικά, στην τριετία.

Διαβάστε ακόμη  Τον Μάιο το δεύτερο φορτίο LNG στον FSRU Αλεξανδρούπολης

Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, το μέτρο αυτό είναι ένας «ισχυρός ‘κόφτης’», αφού, για παράδειγμα, μία επιχείρηση που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ για προμήθεια παραγωγικού εξοπλισμού και επιθυμεί να ενταχθεί και σε άλλο πρόγραμμα για κάποια άλλη ανάγκη της, εφόσον ξεπερνά τις 200 χιλ. ευρώ, δεν θα μπορεί να λάβει ούτε ευρώ παραπάνω, για τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα, κι αυτό ίσως είναι το πιο δυσοίωνο, η αναδρομική υπαγωγή των επιχειρήσεων, σημαίνει πως αν μέσα σε τρία χρόνια, μία επιχείρηση έλαβε για μισθολογικό κόστος πάνω από 200.000 ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει τις 200.000. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές, με βάση το μέτρο του 12%, δεν είναι επιχειρήσεις με περισσότερους από 40-45 εργαζόμενους.

«Δεν φτάνει που κόπηκε το 12%, μία τελείως αντιαναπτυξιακή απόφαση, πανηγυρίζουν επειδή θα μπει πλαφόν 200.000 ευρώ για επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις της Θράκης, ανεξαρτήτως τζίρου και αριθμού εργαζομένων; Αυτό το πλαφόν διαλύει τα πάντα.  Δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ οι επιχειρήσεις της Θράκης και με αυτήν την εξέλιξη, δίνεται η χαριστική βολή», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.