Χαρίτου: Στρέφεται κατά «λόμπι βουλευτών του Έβρου» με αφορμή τον αναπτυξιακό νόμο

Με μία δήλωση στη λογική «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου έκανε λόγο για ένα «λόμπι βουλευτών του Έβρου», το οποίο ευθύνεται για το γεγονός ότι ο Έβρος είναι περισσότερο ευνοημένος από τη Ροδόπη στο νέο αναπτυξιακό νόμο.

Όπως αναφέρει, «η διάσπαση του ενιαίου των κριτηρίων κινητροδότησης των επενδύσεων ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα με ποια κριτήρια η κυβέρνηση προχώρησε σε μία τέτοια ρύθμιση. Η διαφοροποίηση στα ποσοστά των κινήτρων στα επενδυτικά σχέδια για τις μεσαίες επιχειρήσεις ανάμεσα στις ΠΕ στη Θράκη. Δηλαδή τα ποσοστά αμέσων ενισχύσεων να είναι στο 30% στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης και στο 60% στην ΠΕ Έβρου, με τις υπόλοιπες ενισχύσεις μέχρι το 100% να είναι έμμεσες, δηλαδή φορολοαπαλλαγές. Με τα bonus που δίνονται για τα επενδυτικά σχέδια στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης να είναι 5%, ενώ για την  ΠΕ Έβρου στο 10%. Τέτοιες ρυθμίσεις ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν την διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις ΠΕ της Θράκης, όπως επίσης και στους ρυθμούς ανάπτυξής τους. Επιβάλλεται να δοθούν άμεσα πειστικές εξηγήσεις με ποια αντικειμενικά κριτήρια έγινε αυτός ο διαχωρισμός της κινητροδότησης των επενδυτικών σχεδίων που οδηγούν σε διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης ανάμεσα στους νομούς της Θράκης.

Διαβάστε ακόμη  Περιοδεία – παρωδία Σταϊκούρα στον Έβρο με αναμάσημα βαλτωμένων έργων

[…] Ο διαχωρισμός αυτός ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης δεν έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά επέδρασε το λόμπι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα που επηρεάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνουν με αυτόν τον τρόπο ότι δεν προσεγγίζουν τη Θράκη με αναπτυξιακά κριτήρια αλλά με επικοινωνιακά για να συνεχίσουν το γνωστό αφήγημα ο Έβρος άντεξε».

Ίσως ο κύριος Χαρίτου θα έπρεπε να κάνει την αυτοκριτική του, αλλά και να αναζητήσει ευθύνες για την αποτελεσματικότητα ή μη του βουλευτή της ΝΔ στη Ροδόπη Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος, πάντως, σε δηλώσεις του στον Χρόνο, εξήγησε πως «στον Έβρο προσπαθείς να ενισχύσεις κυρίως την δημογραφική θωράκιση, επειδή βρίσκεται ακριβώς πάνω στην γραμμή των συνόρων με την Τουρκία… Ως εκ τούτου λαμβάνονται αναλογικά μέτρα για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επενδύσεων που γίνονται ως το δυνατόν πιο κοντά στην Τουρκία. Όσο πιο κοντά στην Τουρκία, τόσο μεγαλύτερη η στήριξη».