Χιόνης (ΔΠΘ): «Ακούμε για ανάπτυξη της Θράκης και ανάπτυξη δεν βλέπουμε» 

Ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός διάκρισης ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης στον νέο Αναπτυξιακό νόμο, σύμφωνα με το xronos.gr. Μπορεί ολόκληρη η Θράκη να ευνοείται, όμως η ΠΕ Έβρου ευνοείται περισσότερο σε σύγκριση με τις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης, κάτι που προκάλεσε και την διαμαρτυρία των Επιμελητηρίων των δύο ΠΕ που ζητούν από την κυβέρνηση να αρθεί ο διαχωρισμός.

Μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Χιόνης είπε χαρακτηριστικά πως «όλο ακούμε για ειδικά προγράμματα ανάπτυξης της Θράκης και ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Το γεγονός ότι κατατάσσεται η Θράκη στις περιοχές με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν περιφερειακό εισόδημα δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά».

Ο μέγας εκτελεστικός βραχίονας των αναπτυξιακών προγραμμάτων είναι η Πολιτεία, κατά τον κο Χιόνη που πρόσθεσε πως η ίδια η Πολιτεία «θα πρέπει να κάνει μια ουσιαστική και ρεαλιστική ανάλυση, για το τι δεν έχει πάει καλά τα προηγούμενα χρόνια και η Θράκη συνεχίζει να υπολείπεται αισθητά του εθνικού μέσου όρου του εισοδήματος».

Διαβάστε ακόμη  2,5 (τουλάχιστον) χαμένα χρόνια για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Σε άλλο σημείο του λόγου του τόνισε πως οι όποιες εκθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής «“εγκλωβίζονται” σε ένα θριαμβευτικό πλαίσιο, χωρίς να έχουν συμπεριλάβει το ουσιαστικό και το περιεκτικό κομμάτι που είναι οι θέσεις εργασίας και η αύξηση του βιοτικού επίπεδου».

Αναρωτήθηκε εάν τελικά υπάρχει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής που να δίνει βαρύτητα σε ορισμένες παραγωγικές δραστηριότητες αιχμής, «δηλαδή αυτές που έχουν τα μεγαλύτερα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, διότι αυτό είναι το ζητούμενο» σημείωσε ο κος Χιόνης.