Χιόνης-ΔΠΘ: «Pass και επιδοτήσεις είναι ασπιρίνες στα προβλήματα»

Πως με τα επιδόματα και τα διάφορα passes που ανακοινώνει συνεχώς η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού που βιώνει η ελληνική κοινωνία, υποστήριξε ο καθηγητής Οικονομικών του ΔΠΘ Διονύσης Χιόνης.


Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Χιόνης ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και ο υψηλός πληθωρισμός που μάλιστα στα μικρά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα είναι ακόμα υψηλότερος, σύμφωνα με τον καθηγητή. Αρχικά μιλώντας για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι «το να περιμένεις το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να ζήσει από τα επιδόματα, ξεφεύγει από οποιαδήποτε έννοια ευημερούσας κοινωνίας. Αυτά τα επιδόματα ακόμα και με τον τρέχοντα πληθωρισμό, στοχεύουν στα μικρά και μεσαία εισοδήματα ή στους ανέργους, που ο πληθωρισμός σε αυτά τα στρώματα υπερβαίνει το 20-25%. Η ενέργεια, η στέγη και το κόστος του σούπερ μάρκετ στα μικρά και μεσαία εισοδήματα ξεπερνάει το 80% του εισοδήματος. Επομένως οι αυξήσεις σε αυτά τα προϊόντα επιβαρύνει τα συγκεκριμένα εισοδήματα. Όλα αυτά τα passes και οι επιδοτήσεις είναι μια ασπιρίνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αποτελεί το κύριο στοιχείο της οικονομικής συγκυρίας το 2023 και το 2024, τότε γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα φτάνει κανένα επίδομα».

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη – Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση

Περί επιδομάτων και αισχροκέρδειας

Ο κος Χιόνης πρότεινε μάλιστα να μην υπάρχουν επιδόματα, καθώς πολλές από τις αυξήσεις σε προϊόντα οφείλονται στη δομή της ελληνικής αγοράς και επιχειρηματολόγησε ως εξής: «Πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει η κοινωνία χωρίς τα επιδόματα, διότι υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Πολλές αυξήσεις τιμών έχουν να κάνουν με την δομή της ελληνικής αγοράς. Μόνο με τα επιδόματα δεν μπορεί να λειτουργήσει η ελληνική κοινωνία και πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε να πέσει ουσιαστικά ο πληθωρισμός σε επίπεδα που μπορούν να διαχειριστούν».

Χαρακτήρισε τον πληθωρισμό στην Ελλάδα ως ένα «νομισματικό φαινόμενο έτσι ώστε η αύξηση των επιτοκίων να μειώνει τις τιμές». Σύμφωνα με τον καθηγητή πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα διευρύνουν την προσφορά, θα μειώσουν τις εισαγωγές και θα διευρύνουν την παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας. «Με τα επιδόματα, την υψηλή φορολογία και την επιβάρυνση που προέρχεται από την αύξηση των επιτοκίων κάνουμε ακριβώς το αντίθετο» υποστήριξε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα φαινόμενα αισχροκερδείας και στην έλλειψη ελέγχων στην ελληνική αγορά. «Υπάρχει απουσία αγορανομικού ελέγχου και η αισχροκέρδεια επιτρέπει σε επιχειρήσεις να έχουν μια προνομιακή θέση στην αγορά» κατέληξε.

Πηγή: xronos.gr

Φωτογραφία