Χρήση μηχανημάτων του Δήμου από ιδιώτη και αντιδημάρχους! Παραδέχεται την παρανομία ο Δήμαρχος

Μηχανήματα του Δήμου χρησιμοποιεί ιδιώτης καθώς και αντιδήμαρχοι στη Σαμοθράκη, για εργασίες εντός ιδιωτικών οικοπέδων δημοτών και όχι μόνο σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς την εφαρμογή της τυπικής διαδικασίας και χωρίς να αποζημιώνεται ο δήμος για τις εργασίες αυτές. Ο Δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος παραδέχεται πως πρόκειται για παράνομες πράξεις, προβάλλοντας ως δικαιολογία την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τις «ύποπτες και επικίνδυνες» αυτές πρακτικές  καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε ανακοίνωση ζητώντας να σταματήσουν άμεσα.

Η καταγγελία  

«Με το Αρ.Πρωτ. 2716/5-7-2023, έγγραφο  η Αναπληρώτρια Προισταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σαμοθράκης,  μας ενημέρωσε ότι το αποφρακτικό-λυματοφόρο μηχάνημα που προμηθεύτηκε ο Δήμος Σαμοθράκης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για  απόφραξη αγωγών υπονόμων όταν θα λειτουργήσει ο Βιολογικός καθαρισμός του οικισμού Καμαριώτισσας, το τελευταίο διάστημα το χειρίζεται ιδιώτης του νησιού προβαίνοντας σε εκκενώσεις βόθρων σε κατοικίες του νησιού. Επιπρόσθετα μας αναφέρει ότι αντιδήμαρχοι του Δήμου, χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες χειριστού μηχανημάτων έργου, χειρίζονται  μηχανήματα έργου  και οδηγούν το φορτηγό του Δήμου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο της Σαμοθράκης κ. Γαλατούμο Νικόλαο, μας επιβεβαίωσε ότι οι αναφορές του εν λόγω εγγράφου είναι αληθείς και επιπρόσθετα το επιβεβαίωσε και  στη μαγνητοσκοπημένη 12η  Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαμοθράκης που έγινε στις 7/7/2023.

Η αιτιολογία που ανέφερε ο Δήμαρχος για την παράνομη χρήση των μηχανημάτων, χωρίς την έγκριση της υπηρεσίας, είναι ότι “γνωρίζει ότι είναι παράνομη η διαδικασία όμως θα τη συνεχίσει ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των πολιτών ιδίως όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία”.

Καθημερινά ζούμε όλοι μας την δύσκολη κατάσταση στην εκτέλεση του έργου μας σε όλες τις υπηρεσίες, που απορρέουν  από τη δραματική μείωση του προσωπικού. Σε ορισμένες ειδικά υπηρεσίες τα πράγματα έχουν πραγματικά φτάσει σε επικίνδυνο αδιέξοδο, όπου λείπουν εργαζόμενοι  βασικών ειδικοτήτων, το δε σύνολο των εργαζομένων είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ανάγκες για τη στοιχειώδη λειτουργία όλων των τμημάτων των Δήμων.

Αυτό όμως δεν δίνει σε κανέναν έλληνα πολίτη, ούτε σε Δήμαρχο, το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται  δημοτική περιουσία, με τρόπο αντίθετο με τους νόμους που ορίζει η ελληνική νομοθεσία, παραχωρώντας οχήματα του δήμου σε ιδιώτη και αντιδημάρχους, χωρίς καμία τυπική διαδικασία προσποιούμενος ότι πρόκειται για την κάλυψη δημόσιας υγείας. Αν προκληθεί κάποιο ατύχημα από την παράνομη λειτουργία των οχημάτων ο χειριστής από ποιον θα διεκδικήσει αποζημίωση;

Η χρήση δημοτικής περιουσίας δεν επιτρέπεται από πολίτες ή αντιδημάρχους που δεν είναι εκπαιδευμένοι και εξουσιοδοτημένοι και δε διαθέτουν τις αντίστοιχες άδειες χειρισμού των μηχανημάτων.

Ο Δήμαρχος επικαλούμενος ότι πρόκειται για τη δημόσια υγεία προβαίνει σε εργασίες εντός ιδιωτικών οικοπέδων δημοτών και όχι μόνο σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς την εφαρμογή της τυπικής διαδικασίας και χωρίς να αποζημιώνεται ο δήμος για τις εργασίες αυτές.

Διαβάστε ακόμη  Μονάδα «Δασοκομάντος» θα λειτουργήσει φέτος στην Αλεξανδρούπολη

Αυτές οι πρακτικές είναι ύποπτες και επικίνδυνες  και επιβάλλεται να σταματήσουν άμεσα.

Η δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού δε δικαιολογεί τον παράνομο χειρισμό μηχανημάτων ούτε την εξυπηρέτηση ιδιωτικών εργασιών.

Η Δημοτική Αρχή εξάντλησε όλες τις μεθόδους πρόσληψης προσωπικού μόνιμου ή Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει προσλήψεις  ή δεν πραγματοποίησε καμία ενέργεια για την πρόσληψη προσωπικού;

Ως Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής, η οποία θεωρεί πως ο Δήμος της ανήκει, είναι τσιφλίκι της και την καλούμε να σεβαστεί και εφαρμόσει την ελληνική νομοθεσία για την ασφάλεια όλων».

Το σχόλιο Βίτσα και η ανάρτηση Γαλατούμου

Το θέμα σχολίασε στο facebook ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης  Αθανάσιος Βίτσας:

«ΤΑ ΓΕΛΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΑΛΑΤΟΥΜΟΥ.    

Ο ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ, αλλά ο ίδιος με τοξικό, ανεύθυνο, συκοφαντικό τρόπο λασπολογεί με την ΠΟΝΗΡΙΑ να επωφεληθεί εκλογικά, υποτιμώντας τους δημότες

Παρακάτω είναι η καταγγελία  με ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ την οποία δεν δημοσιεύει για να ισχυριστεί το δικό του αφήγημα, σεβόμενος την πολιτικά “έντιμη” ιστορία του».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης παραδέχεται σε ανάρτησή του ότι κινείται στα όρια της νομιμότητας:

«Και το γαϊτανάκι των καταγγελιών τελειωμό δεν έχει….

Καταγγελίες για τα νερά…..

Καταγγελίες για τα Καμπιγκ..

Καταγγελίες το προεδρείο το ΔΣ…

Καραγγελιες για την χρήση των δημοτικών μηχ/των (άλλωστε και στον απολογισμό που έγινε,αλλά και στο προχθεσινο ΔΣ μας προειδοποιήσατε ,πως αν χρειαστεί θα επέμβει εισαγγελέας,)προς όφελος των δημοτών…κλπ!!!

Όλη η αντιπολιτευτική τακτική της παράταξης του κυρίου βιτσα στηρίχθηκε 4 χρόνια σε καταγγελίες που στόχο έχουν ένα κ μόνο… καμμία πρόοδο επ ωφέλεια του νησιού με δήμαρχο τον Γαλατούμο…

Ειλικρινά λυπάμαι για αυτή την επιλογή ανθρώπων οι οποίοι θεωρητικά αγαπάνε το νησί κ νοιάζονται για την πρόοδο του…

Θέλω όμως δημόσια να σας δηλώσω κύριε βιτσα πως όσες καταγγελίες κ να κάνετε όσες φορές κ να με εγκαλέσει ο εισαγγελέας…Για το καλό του νησιού μας δεν θα διστάσω να πράξω αυτό που θεωρώ καθήκον μου, δηλαδή να εργάζομαι ακόμα κ στα όρια της νομιμότητας ώστε να βελτιώνω της συνθήκες κ την ποιότητα ζωης των κατοίκων του νησιού που με εμπιστευτηκαν την πορεία μας…

Συνεχίστε λοιπόν έτσι….

Καταγγελίες εσείς…

Έργο εμείς……

Και θα κριθούμε όλοι σύντομα από το κόσμο της Σαμοθρακης…»