Χρυσός θάνατος και χρυσή αγωνία για την κυβέρνηση

Δεν επανήλθε από μόνο του, αλλά το έφεραν στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα το θέμα των επενδύσεων για την εξόρυξη του χρυσού, και μάλιστα με πρόβλεψη κάποιων δις. κερδών για την οικονομία. Ένα θέμα που όσο ήτανε στην αντιπολίτευση αλλά και προεκλογικά, η ΝΔ δεν τόλμησε να αναμοχλεύσει, κατανοώντας πλήρως τις τοπικές αποφάσεις και τις λαϊκές ετυμηγορίες πάνω στο θέμα της εξόρυξης.

Η κυβέρνηση έλκεται ως γνωστόν  από επενδυτικά περιβαλλοντοκτόνα σχέδια και επενδύσεις που ξεπουλάνε άρον άρον δημόσιες υποδομές και υπονομεύουν τον δημόσιο όφελος των πολιτών. Το περιβάλλον, τα χωράφια, τα βουνά, οι πόλεις και τα χωριά μας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα καταδολίευσης από την μεριά της κυβέρνησης.

Για να εξηγηθούμε. Στο πρακτικό κομμάτι καθόλου δεν είναι σε θέση να μας πείσει κανένας επιστήμονας ή μηχανικός της κάθε El Dorado, είτε μέσα από τις μελέτες, είτε μέσω… δημοσκοπήσεων για τον φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο εξόρυξης. Κοντεύουμε δεκαετία πλέον που ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην επικράτεια και στην περιοχής μας, έχει αποδομήσει κάθε τέτοια σκέψη. Επιστημονικοί φορείς, επιμελητήρια, καθηγητές πανεπιστημίων, τοπικοί ερευνητικοί φορείς και συλλογικότητες έχουμε ξεκάθαρα αναδείξει το καταστροφικό αποτέλεσμα των κυανιούχων παραγώγων και του ίδιου του κυανίου, στην θάλασσα, στον υδροφόρο ορίζοντα, στην μελισσοκομία, στην γεωργία, στο οξυγόνο, σε κάθε ζωντανής λειτουργίας που αφορά την επιβίωση ενός ανθρώπου σε οικιστικό ιστό. Έχουμε ξεκάθαρα αναδείξει την οριστική αλλοίωση του φυσικού μας πλούτου μετά από μία τέτοια εξόρυξη. Ανεπανόρθωτα και μη αναστρέψιμα. Τερτίπια που μας πλασάρουν, δήθεν για την αξιοπιστία της εταιρείας ( El Dorado ) και δήθεν για εργαστηριακές μελέτες. Τους τα επιστρέφουμε και τους λέμε ότι είναι αυτό ακριβώς! Μελέτες για τα εργαστήρια τους! Σε φυσικές συνθήκες είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν αυτές οι τεχνικές προδιαγραφές εξόρυξης που ονειρεύονται. Δεν τους χαρίζουμε τους τεράστιους όγκους δάσους για να βγάλουν μια πλάκα καθαρού χρυσού και να τζογάρουν τις μετοχές της El Dorado με τις ζωές μας.

Διαβάστε ακόμη  Κυνική δήλωση υποψηφίου της ΝΔ και καθηγητή Ιατρικής – Προτείνει διαλογή καρκινοπαθών για μείωση κόστους

Η τοπική κοινωνία και οι πολίτες έχουν αναμετρηθεί, κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, με το προκείμενο ζήτημα που φέρνετε. Δεν πάει λίγα χρόνια που δυναμικά διεκδικήθηκε το δίκιο από τον κόσμο, να τα μαζέψει δηλαδή η El Dorado και να φύγει. Αποτύπωσε την δυναμική της σε όργανα και φορείς που παρά τις κάποιες προσπάθειες εξαγοράς, η ίδια η δυναμική του κόσμου απώθησε τέτοιες ενέργειες συκοφάντησης. Λέμε ξεκάθαρα, ότι εταιρεία, κυβέρνηση και τοπικά επωφελούμενα πολιτικά γεγονότα δεν θα μας αφήσουν σε ησυχία. Θα μας ξαναφέρουν το ζήτημα με περισσότερη θέρμη και προκάλυψη. Τους υπενθυμίζουμε ότι αυτήν την φορά, θα είναι η τελευταία και νικηφόρα. Δεν ξεχνάμε τα στημένα κατηγορητήρια σε ανθρώπους και αγωνιστές στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ και στην ΙΕΡΙΣΣΟ, Χαλκιδικής. Δεν ξεχνάμε τους εμφυλίους μεταξύ των τοπικών κοινωνιών που έσπειραν για λίγά ξεροκόμματα μισθωτής εργασίας. Δεν ξεχνάμε τα αποτελέσματα στα  βουνά και τις παραλίες της ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ από τις απόπειρες εξόρυξης της εταιρείας.  

Η κοινωνία και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει και θα αναδιατυπώσουν σθεναρά το αίτημα. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ. Θα είμαστε εδώ, διεκδικώντας και ζητώντας να ζήσουμε αλλιώς και καλύτερα. Αρμονικά με το περιβάλλον, στις πόλεις μας και τα χωριά μας. Όσοι και αν υποχειριαστούν, αιρετοί και μη, επίσημα όργανα και μη. Ένα είναι σίγουρο. Οι πολίτες και οι αγώνες μας, θα επικρατήσουν. ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΘΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά μέτρα από την εταιρεία; Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΘ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ , ΠΕΡΕΝΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ