Δ. Ρίζος: Ερώτηση για ανάδειξη του κτιρίου της Κομανταντούρ

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων συνυπέγραψε ο Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρίζος Δημήτρης με θέμα την «ανάδειξη του κτιρίου της ‘‘Κομανταντούρ’’ στην οδό Κοραή 4 στην Αθήνα  και ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο συγκεκριμένο ή άλλο ενδεικνυόμενο χώρο».

Την ερώτηση κατέθεσαν και συνυπογράφουν 68 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπόγειο της οδού Κοραή 4 στο κέντρο της Αθήνας είναι άρρηκτα δεμένο με την τραγική όσο και ηρωική περίοδο της Κατοχής, η οποία δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Εκεί βρίσκονταν οι ναζιστικές φυλακές κατά την περίοδο της Κατοχής. Το κτίριο ήταν το κεντρικό κτίριο της «Κομαντατούρ» στην Αθήνα και στα δύο επίπεδα του υπογείου του βρίσκονταν το κολαστήριο, όπου χιλιάδες πατριώτες φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

Από τα κελιά του Φρουραρχείου πέρασαν χιλιάδες Αθηναίοι, για διάφορα παραπτώματα, από τροχαία δυστυχήματα και παράβαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νύχτες μέχρι σοβαρές αγορανομικές παραβάσεις και, φυσικά, συμμετοχή σε διαδηλώσεις ή άλλες αντιστασιακές ενέργειες. Οι συλληφθέντες της τελευταίας κατηγορίας κρατούνταν προσωρινά μέχρι να παραπεμφθούν σε υπηρεσίες αρμόδιες για την κατάπνιξη της αντιστασιακής δράσης, κυρίως το Αρχηγείο των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν.