Για τέταρτο εικοσιτετράωρο συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά που επελαύνει στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πετούν και πάλι τα εναέρια μέσα , επιχειρώντας να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στο παρθένο πευκοδάσος της Δαδιάς. Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε στη Δαδιά η ευρείας κλίμακας σύσκεψη του Συντονιστικού Κέντρου στη Δαδιά στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης αλλά και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Χθες το βράδυ οι κάτοικοι της Δαδιάς Έβρου βίωσαν έναν πύρινο εφιάλτη καθώς οι φλόγες έφτασαν, λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην άκρη του οικισμού, με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να δίνουν εντολή, μέσω μηνύματος από το 112 στους κατοίκους του χωριού, για προληπτική εκκένωση προς την Γιαννούλη – Σουφλίου, όπου παραμένουν μέχρι τώρα, μέχρι να παρέλεθει ο κίνδυνος για το χωριό τους.

Σήμερα όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις εστιάζουν στα μέτωπα πριν το χωριό της Δαδιάς και προς την Λευκίμη, ωστόσο ενδιάμεσα υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ η μορφολογία του εδάφους δυσχεραίνει σημαντικά το έργο της κατάσβεσης, καθιστώντας το ακόμη δυσκολότερο. Δεκάδες υλοτόμοι με μηχανήματα βρίσκονται επι ποδός σε πολλά σημεία, κόβοντας κορμούς δένδρων και δημιουργώντας νέες αντιπυρικές ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχει προκύψει νέα εστία φωτιάς, κοντά στη Λυκόφη, η οποία αντιμετωπίζεται.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί μία επιχειρησιακή ομάδα με τη συμμετοχή του Επιτελάρχη και του Κλαδάρχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των ανθρώπων που δρουν στο πεδίο και γνωρίζουν την περιοχή ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φωτιάς.

«Πάρθηκαν αποφάσεις και θα πάμε στο μέτωπο επιτόπου ώστε να δούμε πώς θα μπουν τα μηχανήματα για να γίνουν νέες αντιπυρικές ζώνες ώστε και οι πυροσβέστες να είναι πιο αποτελεσματικοί, αυτός είναι ο στόχος μας. Θα είμαστε όλη μέρα επί του πεδίου, ώστε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας. Ευχαριστούμε όσους προστρέχουν, η Ελλάδα όλη έχει το βλέμμα της στραμμένη στη Δαδιά και πρέπει να φέρουμε το χέρος μας εις πέρας».

Διαβάστε ακόμη  Θάσος Σκάλα Ποταμιάς: Στάσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της πυρκαγιάς - Ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης

Ο κ. Αμυράς από την πλευρά του χαρακτήρισε τη Δαδιά ως ένα «θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για Ελλάδα και Ευρώπη, γι’ αυτό έχουμε δώσει όλο το βάρος και τις δυνάμεις μας για να σταματήσουμε τη φωτιά και μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του δάσους. Έχουμε οργανώσει τους εργαζόμενους, τη μονάδα διαχείρισης με δασαρχεία και ΜΚΟ και οργανώνουμε σταθμό πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν περιθάλψεις. Από τώρα σχεδιάζουμε την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος, έχουμε δρόμο μπροστά μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους ΟΤΑ, τους εθελοντές και τους πολίτες, ώστε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, όπως του αξίζει, το δάσος της Δαδιάς».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς είχε δηλώσει χθες αναφορικά με την ασφάλεια των κατοίκων του χωριού: «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί». Ο κ. Πέτροβιτς, επεσήμανε ότι παράλληλα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας αποτελεί η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ζώων της άγριας πανίδας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, προετοιμάζει αποστολή στην περιοχή για να δημιουργηθεί ένας σταθμός πρώτων βοηθειών για τα ζώα της άγριας πανίδας.