Δάνειο 680 εκ ευρώ για την Eldorado Gold από το Ταμείο Ανάκαμψης και η δήθεν «άγνοια» του Σκυλακάκη

Η Ελληνικός Χρυσός και η Eldorado Gold ανακοίνωσαν την επιτυχή ολοκλήρωση δυο σημαντικών ορόσημων για την εξέλιξη της επενδυτικής δραστηριότητάς τους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Β. Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Ελληνικός Χρυσός – εξ ολοκλήρου ελεγχόμενη θυγατρική της Eldorado Gold- ολοκλήρωσε τη σύναψη μακροχρόνιου κοινοπρακτικού δανείου από τις Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ, με το οποίο διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του Έργου των Σκουριών στη Βόρεια Ελλάδα. Στο ποσό των 680 εκατομμυρίων περιλαμβάνεται και Δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των Σκουριών θα καλυφθεί στο σύνολό του από την μέτοχο της Ελληνικός Χρυσός Eldorado Gold. Η εκταμίευση των κεφαλαίων υπόκειται στους συνήθεις όρους σύναψης κοινοπρακτικών δανείων Project Finance και η πρώτη χορήγηση προβλέπεται να καταβληθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Διαβάστε ακόμη  Ανακαλείται η άδεια της πρώην τράπεζας Έβρου

Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι που οι φήμες για το δάνειο αυτό οργίαζαν, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στον Κρίτωνα Αρσένη στη Βουλή υποστήριξε ότι… δεν θυμάται! «Για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχουμε πληροφόρηση για το αν έχει προχωρήσει τέτοιο σχέδιο δανειοδότησης. Τα δάνεια που έχουν εγκριθεί, εξ όσων γνωρίζω, ώς τώρα είναι τέσσερα και δεν είναι μέσα σε αυτά», απάντησε ο κ. Σκυλακάκης στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή. Για να καταλήξει ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχουν έρθει μετά την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή το τελευταίο εξάμηνο ή χρόνο από τότε που εγκρίθηκε», χωρίς ωστόσο να αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει επενδυτικό σχέδιο.  Σαν να λέμε, βουλωμένο γράμμα διάβαζε ο άνθρωπος…