Το πρώιμο φετινό καλοκαίρι με την μεγάλη άνοδο των θερμοκρασιών σε σχέση με τις συνήθεις για την εποχή, ακολουθεί τον θερμότερο χειμώνα στην ιστορία της χώρας μας (από τότε που έχουμε καταγραφή των σχετικών στοιχείων), ενώ έχει προηγηθεί, κατά το περσινό καλοκαίρι, ο μεγαλύτερης διάρκειας καύσωναςπου έχουμε ζήσει στην Ελλάδα.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και γίνεται κάθε χρόνο πιο καταστροφική. Δεν μπορούμε να την αγνοούμε, ούτε να εφησυχάζουμε. Μία μόνο από τις συνέπειές της είναι οι πρωτόγνωρες σε μέγεθος, διάρκεια και καταστροφική μανία πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε όλη την υφήλιο, αποτέλεσμα του συνδυασμού της λειψυδρίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Το 2023 σημαδεύτηκε από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές των πολλών τελευταίων χρόνων, και η χώρα μας πλήρωσε βαρύτατο φόρο, αφού εδώ είχαμε το 42% των εκτάσεων που καήκαν συνολικά στην Ευρώπη.
Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, ίσως ακόμη δυσκολότερο από το προηγούμενο, στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών. Τις προηγούμενες μέρες έγινε ήδη, και πολύ πρώιμα, η αρχή.Η μεγάλη φωτιά στο Λασίθι προκάλεσε σοβαρές ζημιές, τραυματισμό τριών ανθρώπων και εκκενώσεις οικισμών. 2.500 στρέμματα έγιναν στάχτη στη φωτιά που έκαιγε επί τέσσερις ημέρες στα Πιέρια Όρη, ενώ μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η πυρκαγιά στον Ταΰγετο. Μόνο το προηγούμενο Σάββατο, 6 Απριλίου, και μέσα σε 12 ώρες εκδηλώθηκαν 71 πυρκαγιές σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας.
Δυστυχώς η Πολιτική Προστασία συλλαμβάνεται απροετοίμαστη. Ακόμη δεν έχει κηρυχθεί η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Δάση και κατοικημένες περιοχές παραμένουν αθωράκιστα απέναντι σε έναν κίνδυνο που πλέον γνωρίζουμε και περιμένουμε. Εύλογα η αδράνεια τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης προκαλεί ανησυχία.
Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με τις πρόσφατες αποφάσεις της για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων επιχειρεί να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες, επιβάλλοντας ανεφάρμοστα μέτρα και ασφυκτικές προθεσμίες στους ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά σε δασικές περιοχές προκειμένου να συντάξουν το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού Επιστήμονα και στη συνέχεια τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας. Οι πολίτες καλούνται μέσα σε λίγες εβδομάδες να προχωρήσουν σε μια σειρά ενεργειών υπό την απειλή βαρύτατων προστίμων, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει πως είναι ανέφικτο να ανταποκριθεί σε αυτά ο υποστελεχωμένος δημόσιος τομέας, και ιδιώτες μηχανικοί χαρακτηρίζουν αντιεπιστημονικά, κοινωνικά άδικα, ανεφάρμοστα, αλλά και εν δυνάμει επικίνδυνα τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό Πυροπροστασίας και αποφασίζουν να απέχουν από τις προβλεπόμενες υπηρεσίες.
Και ενώ δεν έχουν ακόμη προσληφθεί οι εποχικοί πυροσβέστες, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή σχέδιο σύμβασης για την αγορά 7 Καναντέρ. Μια σύμβαση με πολλά απόρρητα σημεία, αλλά και εντελώς αβέβαιη ως προς την υλοποίησή της, αφού η έναρξη της γραμμής παραγωγής θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση, ενώ η παράδοση δεν προβλέπεται να γίνει πριν από το 2027.
Ως Νέα Αριστερά παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την ολιγωρία και την αδράνεια της κυβέρνησης και την αναδεικνύουμε με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή. Ζητάμε να κηρυχθεί άμεσα και εκτάκτως η αντιπυρική περίοδος, να επισπευσθεί η πρόσληψη των εποχικών δασοπυροσβεστών, να υποστηριχθούν τόσο οι Δήμοι όσο και οι ιδιοκτήτες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία των ακινήτων. Κυρίως όμως χρειάζεται άμεσα να εισαγάγουμε την έννοια της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης αντιμετώπισής της σε όλους τους σχεδιασμούς της κρατικής πολιτικής. Ό,τι γνωρίζαμε ως δεδομένο, σήμερα αλλάζει δραματικά και βίαια, η αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης απαιτεί ρήξεις με το παρελθόν με στόχο τη δημιουργία υποδομών που θα συμπληρώνουν και θα ενισχύουν τη φυσική προστασία. Είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της καταστροφής που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση μας ενώπιον της απειλής της κλιματικής κρίσης.
Πετη Πέρκα Γραμματεας κοινοβουλευτικής ομάδας Νέας Αριστεράς