Δασικές πυρκαγιές / Μείωσαν τα πρόστιμα για τους παραβάτες από 1.000 ευρώ σε 300 

Τι προβλέπει η τροπολογία για την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση, άλση και πάρκα όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς

Αν και από 1η Μαΐου μπαίνουμε και τυπικά στη λεγόμενη αντιπυρική περίοδο η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τροπολογία μειώνει τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση, άλση, πάρκα και περιοχές ΝATURA κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Δασικές πυρκαγιές / Αύξηση 750% πριν αρχίσει καν η αντιπυρική περίοδος

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η απόφαση απαγόρευσης για διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία στις συγκεκριμένες περιοχές, εκδίδεται από τον οικείο Περιφερειάρχη, ενώ για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Μόνο που με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχε ψηφιστεί τον Αύγουστο του 2021, το αντίστοιχο πρόστιμο ήταν 1.000 ευρώ. Μάλιστα προβλεπόταν και πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσους παραβίαζαν την απαγόρευση υπαίθριων δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά όπως για παράδειγμα η καύση απορριμμάτων, κλαδιών και οι εργασίες οξυγονοκόλλησης.

Διαβάστε ακόμη  Βολές του στρατού στο πεδίο βολής «Αετός»

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση που εμφανιζόταν να κόπτεται για τη διαχείριση των δασών και την πρόληψη πριν από την αντιπυρική περίοδο, έφτασε στο παρά πέντε προκειμένου να κάνει συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες για τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους και τη συνεργασία.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έκρηξη των πυρκαγιών στα δάση αφού ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ σε απόλυτους αριθμούς τόσο στον αριθμό των φωτιών όσο και στη συνολική καμένη έκταση.

Όπως επισημαίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με βάση την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS), από την αρχή του έτους έως τις 9 Απριλίου 2022 καταγράφεται μια σχεδόν εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η οποία είναι της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.