Δάσος Δαδιάς: Οι ευχές όλων ευοδώθηκαν, Άνοιξαν οι ουρανοί πάνω από τα πύρινα μέτωπα που καταπίνουν το δάσος της Δαδιάς

Φωτογραφία: gnomionline.gr

Ανάσα αισιοδοξίας δίνει στους πυροσβέστες που επιχειρούν στον Έβρο στην μεγάλη πυρκαγιά που εδώ και πέντε μέρες καίει εντός του εθνικού δρυμού δάσους Δαδιάς, η βροχή που έχει αρχίσει να πέφτει από τους ουρανούς πάνω στα πύρινα μέτωπα, ως θείο δώρο.

ΠΗΓΗ: Καιρικά Νέα Θράκης

Για Πέμπτη ημέρα το δάσος της Δαδιάς εκπέμπει μήνυμα S.O.S, καθώς τα πύρινα μέτωπα μου μαίνονται ανεξέλεγκτα στην περιοχή, καταστρέφουν κάθε μέρα , μέρα με την μέρα ένα από τα σπανιότερα Ευρωπαϊκά οικοσυστήματα.

Με το πρώτο φως του ήλιου ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις νερού στον Έβρο, για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα το δάσος της Δαδιάς, ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά οικοσυστήματα. Από το πρωί η εικόνα που παρουσιάζει η πυρκαγιά είναι καλύτερη ενώ κάποιες σποραδικές βροχές στο νομό δίνουν αρκετές ελπίδες για την αντιμετώπισή της.

Τα εναέρια μέσα που κινητοποιήθηκαν είναι δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα ωστόσο δεν μπορούν να επιχειρήσουν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Το χωριό της Δαδιάς δεν απειλείται άμεσα, αφού η φωτιά στράφηκε από χθες προς την Εθνική Οδό. Έτσι, κλειστή παραμένει από χθες βράδυ η Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου από το ύψος του οικισμού Λύρας έως τον κόμβο της Δαδιάς, καθώς η φωτιά επεκτάθηκε προς το χωριό της Λυκόφης, πλησιάζοντας προς τον κάθετο άξονα. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν αναπτυχθεί στο ύψος της Εθνικής Οδού, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν τις φλόγες, ενώ στο νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς εξελίσσονταν χθες χωματουργικά έργα, με στόχο την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών.

Καθώς το νοτιοδυτικό μέτωπο βρίσκεται πριν από τον πυρήνα Α1, του Δρυμού. Μέχρι αυτήν την στιγμή στη Α1 Ζώνη βρίσκονται ανεπηρέαστα όλα τα σημαντικότερα οικοσυστήματα κ οι βιότοποι των αρπακτικών πτηνών, ενώ πρόκειται για τον «σκληρό πυρήνα» του μοναδικής ομορφιάς και ανεκτίμητης περιβαλλοντικής σημασίας αυτού δάσος. Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις είναι έτοιμες να δώσουν μια ακόμη σκληρή μάχη, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης εξάντλησης, προκειμένου να σώσουν τον «σκληρό πυρήνα» του Δάσους Δαδιάς.

Διαβάστε ακόμη  Αποκαλυπτήρια γλυπτού από τα καμένα δένδρα του Δάσους Δαδιάς, Λευκίμμης, Σουφλίου

Σε αυτήν την άνιση μάχη με τον χρόνο και την ρωμαλέα φύση, επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς υπεράριθμες μονάδες πυρόσβεσης. Συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από το πρωί τα εναέρια μέσα που επιχειρούν ανέρχονται σε 2 Α/Φ και 4 Ε/Π. Επιπλέον, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, έχει διαθέσει για τον σκοπό αυτό 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα «Δευκαλίωνα», αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Στο σημείο συνδράμει επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών αλλά και υλοτόμοι οι οποίοι διαρκώς χαράζουν νέες αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με τον Νίκο Γκότση, Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, «η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς συνεχίζεται. Η αναταραχή στα αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν εκεί τεράστια. βράδυ χθες πολλά από αυτά ξενύχτησαν στις κολώνες φωτισμού στις Φέρες. Οι καταγραφές από τους ορθινολόγους αργότερα θα καταδείξουν την πραγματική διάσταση της καταστροφής», σε μια προσπάθεια να προστατευθεί ο σπάνιος αυτός πληθυσμός. Σύμφωνα με τον κύριο Γκότση. «ο καπνός καλύπτει τον μισό νομό και φθάνει μέχρι την Σαμοθράκη», επισημαίνοντας ακόμη πως «η χλωρίδα και η πανίδα θα αργήσουν να αποκατασταθούν». Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής σμήνη πουλιών πετάνε προς τα νότια του Νομού Έβρου, φτάνοντας μέχρι τα προάστια της Αλεξανδρούπολης, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τους πυκνούς καπνούς και τις τεράστιες φλόγες, που καταπίνουν το δάσος της Δαδιάς.