Δαστερίδης: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε για το πεζοδρόμιο της Βισβίζη

Την ενόχλησή του εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηλίας Δαστερίδης, για το δημοσίευμά μας αναφορικά με το άθλιο πεζοδρόμιο της οδού Βισβίζη στην Αλεξανδρούπολη, λίγα μέτρα από το 1ο και 8ο δημοτικό σχολείο.

Ο κ. Δαστερίδης, με το γνωστό του ύφος, παρέθεσε μία σειρά από φωτογραφίες από το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, επί δημαρχίας Λαμπάκη και ένα μήνα, όπως έγραψε, μετά την ανάληψη της δημαρχίας από τον Γιάννη Ζαμπούκη. Συνόδευσε το… φωτορεπορτάζ από το εξής σχόλιο:  

«Η ενημέρωση που έχετε είναι ελλιπής γιαυτό δείτε της φωτο επι Δημοτικής αρχής Λαμπάκη που δεν μπορούσε να περπατήσει άνθρωπος και πώς καθάρισε μετά απο ένα μήνα ανάληψης των καθηκόντων της διοίκησης του Δήμου με Δήμαρχο των Ι.Ζαμπούκη!»

Ουσιαστικά, ο αντιδήμαρχος, επιβεβαίωσε τα γραφόμενά μας: το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, ολημερίς το έχτιζαν, τη νύχτα γκρεμιζόταν. Δηλαδή, όσο «λαμπίκο» και να το κάνουν οι υπάλληλοι, λίγες μέρες αργότερα καταλήγει σκουπιδότοπος. Η απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό είναι απλή: Επειδή έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου (πολύ κακώς) ότι πρόκειται για χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, κλαδιών, επίπλων, στρωμάτων κτλ και όχι για ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ. Εξάλλου, ένας χώρος γεμάτος χώματα και σκουπίδια δεν θεωρείται πεζοδρόμιο, πουθενά στον κόσμο. Ο πολίτης, καλώς ή κακώς, μπορεί να μάθει να σέβεται ένα χώρο όταν αυτός είναι καθαρός και παρουσιάζει μία εικόνα τάξης. Όχι ένα μπάχαλο.

Διαβάστε ακόμη  Ο περιφερειάρχης και το τουρκικό Προξενείο

Εξάλλου, θα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Δαστερίδης πως με βάση τον Κτηριοδομικό Κανονισμό, τον οποίο μάλιστα ατυχώς επικαλέστηκε, για να απαντήσει σε σχόλιο πολίτη, μπορεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να είναι υπεύθυνος για την κατασκευή και συντήρηση του πεζοδρομίου του, ωστόσο, όπως αναφέρεται στη συνέχεια: «Ο Δήμος μπορεί να υποκαταστήσει τις υποχρεώσεις του παρόδιου ιδιοκτήτη όσον αφορά το εν λόγω πεζοδρόμιο, εάν αυτό δεν έχει κατασκευαστεί ή επισκευαστεί ακόμα ή δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές που ισχύουν για την κατασκευή ή επισκευή του, απαιτώντας τη σχετική δαπάνη από τον ως άνω ιδιοκτήτη».

Είναι αστείο να συνεχίζεται η «καραμέλα» της δημοτικής αρχής ότι τίποτα «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα», την στιγμή που, ειδικά για το συγκεκριμένο, τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, σε μία πυκνοκατοικημένη γειτονιά, με δύο σχολεία σε τόσο κοντινή απόσταση. Εξάλλου, ο Δήμος διατηρεί στο σημείο κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, που επιβαρύνουν σημαντικά την κατάσταση στο εν λόγω πεζοδρόμιο, οπότε και μόνο με αυτό τον τρόπο, είναι υπεύθυνος για τον εξωραϊσμό του χώρου, όχι με ένα απλό καθάρισμα, αλλά με τοποθέτηση πλακών και φυτών.