Ο Γιάννης Οικονόμου με δήλωση του στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και από την ΕΥΠ, μετά τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση μπορεί να δεσμευθεί ότι τα πρόσωπα που συγκαταλέγονται στις λίστες των παράνομων παρακολουθήσεων δεν έχουν τεθεί σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ.

Ο κ. Οικονόμου απάντησε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβαίνει αλλά να μην το γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα είπε: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είναι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές στο ερώτημα αυτό και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Από την άλλη αυτό που η κυβέρνηση κατηγορηματικά επαναλαμβάνει είναι δεν υπάρχει καμία κρατική αρχή ασφαλείας που να χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά».

Σε επόμενη ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε: «Είπατε ότι ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται αν υπάρχει νόμιμη επισύνδεση. Δεν ενημερώνεται ο πρωθυπουργός αν υπάρχει νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ;».

«Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει και στο παρελθόν και η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποια πρόσωπα τίθενται σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα και τέτοιου είδους ενημέρωσης προς τον πρωθυπουργό, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής» επανέλαβε.

Έπειτα ρωτήθηκε εάν σκέφτεται η κυβέρνηση να διερευνήσει πιο γρήγορα ή πιο σε βάθος την διαδικασία, λόγω της σπουδαιότητας των καταστάσεων που χειρίζεται ο υπουργός των Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη  Επουσιώδεις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου

Ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στις ημερομηνίες της εξεταστικής Επιτροπής.

Σε άλλο σημείο ρωτήθηκε: «Όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την ΕΥΠ για τον Ανδρουλάκη, ζήτησε να μάθει για το αν υπάρχουν άλλα πολιτικά πρόσωπα υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ;».

Ο Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να απαντήσει ισχυριζόμενος ότι το έχει ήδη κάνει, «ισχύει ότι σας είπα προηγουμένως» είπε.

Έπειτα, ρωτήθηκε: «τότε ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν νόμιμη αλλά ήταν λάθος και ότι θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί, εσείς τώρα λέτε για πρόσωπα επιπέδου υπουργικού συμβουλίου και τώρα λέτε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει εκτός και αν βρεθούν κάποια ευρήματα. Δεν έχει άλλαξε κάτι στη διαδικασία για τέτοιου είδους πρόσωπα;»

«Άλλαξε, βάλαμε παραπάνω φίλτρο, προσθέσαμε δεύτερο εισαγγελέα και μέχρι την Τέταρτη η κυβέρνηση θα φέρει σε διαβούλευση την τροπολογία για τα κακόβουλα λογισμικά» υποστήριξε ο Γ. Οικονόμου.

Άλλη ερώτηση ανέφερε: «Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ως κυβέρνηση ότι δεν παρακολουθούνται ο κος Δένδιας, ο κος Χατζηδάκης ή ο κος Γεραπετρίτης που είναι δίπλα ακριβώς από τον πρωθυπουργό;

Με τον Γιάννη Οικονόμου να απαντάει: «Ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό να γνωρίζει αν έχουν παρακολουθηθεί ή παρακολουθούνται νόμιμα από την ΕΥΠ. Αυτά αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ από την άλλη ο πρωθυπουργός ενημερώνεται εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα ευρήματα. Δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο τώρα».

Πηγή: tvxs.gr