Δεν έχει τελειώσει τίποτα για την ΕΒΖ – Δηλώσεις Χαρίτση

Κοντά στην υπογραφή Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με εταιρεία που εξειδικεύεται στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων, με σκοπό την διενέργεια ελέγχων και στη συνέχεια τη μεταβίβαση της βιομηχανίας συνολικά, σε επενδυτή βρίσκεται η ΕΒΖ, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτσης, από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός έδωσε τις παρακάτω διευκρινιστικές λεπτομέρειες απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αναστασίου Δημοσχάκη, ενώ ανέφερε επίσης ότι θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί τεύτλων, του Έβρου, για την παραγωγή τους που έμεινε ασυγκόμιστη. Αναφορικά με το μέλλον του εργοστασίου Ορεστιάδας, σημείωσε πως η κυβέρνηση διαθέτει συνολικό σχέδιο για τον όμιλο, δίχως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Τα βασικά σημεία της απάντησης του κ. Χαρίτση :

«Αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τη Βιομηχανία. Και τη δέσμευσή της αυτή, την οποία επανέλαβε μάλιστα πολύ πρόσφατα ο Πρωθυπουργός από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, την έχει τηρήσει στο ακέραιο.
Με συνεχή και αθόρυβη δουλειά και με πολλές δυσκολίες, καταφέραμε αυτά τα χρόνια να κρατήσουμε την ΕΒΖ ζωντανή και παραγωγική. Να αποφύγουμε το κλείσιμο ή το ξεπούλημά της σε «κομμάτια».
Επιπλέον, έχει ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση σε ότι αφορά την αποζημίωση των παραγωγών οι οποίοι πληρώνονται κανονικά. Έχουν ήδη καταβληθεί περίπου 10 εκατ. ευρώ στους αγρότες και σύντομα θα εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής.
Απαντώντας, λοιπόν, στο πρώτο ερώτημα σας, αν διαθέτουμε σχέδιο για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου της Ορεστιάδας, θα σας πω κατ’ αρχάς ότι διαθέτουμε σχέδιο για τον όμιλο της ΕΒΖ. Σε συνεργασία με τη μοναδική πιστώτρια τράπεζα εκπονήθηκε μελέτη σε επίπεδο ομίλου, η οποία μας έδωσε πλήρη εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση: οι αριθμοί είναι δραματικοί.
Γι αυτό το λόγο αποφασίσαμε πως η μόνη λύση είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, που θα αναλάβει τη Βιομηχανία, θα την εξυγιάνει, διαθέτοντας τα κατάλληλα επενδυτικά κεφάλαια και θα διατηρήσει την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης σε Ελλάδα και Σερβία.
Έτσι η εταιρεία που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης προχώρησε και σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη διεθνή αγορά. Παρά τις αντίξοες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης, που ανέφερα προηγουμένως, αυτό που μπορώ να ανακοινώσω αυτή τη στιγμή είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένη εταιρεία του εξωτερικού. Εταιρία μάλιστα, που εξειδικεύεται στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων (turn around), η οποία έχει προσκομίσει βεβαίως και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα ότι έχει εξασφαλίσει τα κατάλληλα επενδυτικά κεφάλαια.
Οι διαπραγματεύσεις και με την πιστώτρια τράπεζα και με τον βασικό μέτοχο της ΕΒΖ (την εκκαθαρίστρια εταιρεία της ΑΤΕ) αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα και να προχωρήσει η υπογραφή ΜοU προκειμένου ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να προχωρήσει στη διαδικασία νομικού και οικονομικού ελέγχου της εταιρείας και στη συνέχεια να ακολουθήσει μεταβίβαση.
Για το θέμα των ασυγκόμιστων τεύτλων, η ενημέρωση που έχουμε από τη Διοίκηση της ΕΒΖ είναι ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εξαγωγή τους και προφανώς οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν».