Δεν λειτουργούν τα φανάρια της Αλεξανδρούπολης για τα ΑΜΕΑ (οπτική αναπηρία), καθώς και τα SeaTrac σε μια πόλη που βραβεύτηκε ως μία πρότυπη πόλη για τα ΑΜΕΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου, τον Φεβρουάριο του 2021, είχε τοποθετηθεί σε μερικούς φωτεινούς σηματοδότες της πόλης το ηχητικό σύστημα για άτομα με οπτική αναπηρία. Είχαν τοποθετηθεί δύο ζευγάρια δηλαδή συνολικά τέσσερεις φωτεινοί σηματοδότες επί άλλης δημοτικής αρχής σε πιλοτικό στάδιο στις οδούς 14ης Μαϊου και Λεωφόρο Δημοκρατίας και λειτουργούσαν απροβλημάτιστα.

Όταν τοποθετήθηκαν οι νέοι φωτεινοί σηματοδότες ο κ. Ζαμπούκης ζήτησε από τον κ. Ευθυμιάδη να πραγματοποιήσουν έναν επιτόπιο έλεγχο έτσι ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη αν οι νέοι σηματοδότες λειτουργούν σωστά. Όπως επισημαίνει ο κ. Ευθυμιάδης ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε παρουσία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ωστόσο διαπιστώθηκε πως οι νέοι σηματοδότες δεν λειτουργούν σωστά. Μάλιστα ο συντηρητής των ηχητικών φαναριών, είπε στον κ. Ευθυμιάδη ότι ο τυφλός θα πρέπει να ψάξει τον ιστό του φαναριού έτσι ώστε με κάποιο τρόπο να μπορέσει να βρει και να πιέσει το πλήκτρο αφής πάνω στον μικρουπολογιστή του σηματοδότη.

Ο κ. Ευθυμιάδης αντέδρασε στην άποψη του συντηρητή, ότι δηλαδή ο τυφλός θα πρέπει στην προσπάθεια του να βρει το κουμπί και να μπορέσει να περάσει με ασφάλεια τον δρόμο να ακουμπά σε σταθμευμένα ποδήλατα, μηχανάκια και κάδους και μάλιστα όλο αυτό μέσα σε μία πανδημική περίοδο. Στην προσπάθεια του δε να καταδείξει τον ορθό τρόπο λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών για ΑΜΕΑ, πήγε με τον κ. Ζαμπούκη στην οδό 14ης Μαϊου προκειμένου ο Δήμαρχος να δει την ορθή λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος φωτεινών σηματοδοτών.

Διαβάστε ακόμη  ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Αποκαλύφθηκε ο πανικός του μπροστά στο δημοκρατικό κύμα που θα τον σαρώσει

Ο κ. Ζαμπούκης απευθυνόμενος στις τεχνικές υπηρεσίες είπε: Βλέπετε πως λειτουργούν;; Έτσι θα λειτουργούν.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ατόμων με αναπηρία Ν. Έβρου, από τον Φεβρουάριο του 2021  έως και σήμερα, δεν έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο λειτουργίας των φαναριών για τα άτομα ΑΜΕΑ. Μάλιστα τα ζεύγη των φωτεινών σηματοδοτών που λειτουργούσαν με ορθό τρόπο και που είχαν τοποθετηθεί επί άλλης δημοτικής αρχής, έχουν πάψει να λειτουργούν και αυτά, καθώς ο τρόπος λειτουργίας τους πλέον είναι όμοιος με αυτά που τοποθετήθηκαν μετέπειτα.

Ο κ. Ευθυμιάδης τονίζει πως εξαρχής ο Δήμαρχος είχε όλη την καλή διάθεση έτσι ώστε οι φωτεινοί σηματοδότες να λειτουργήσουν με σωστό τρόπο. Ωστόσο διαμηνύει στον κ. Ζαμπούκη:

«Κύριε Δήμαρχε αναλάβετε πρωτοβουλία, γιατί με τους συνεργάτες σας δεν μπορούμε να τα βρούμε, δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν εκτελούν ούτε καν αυτό που τους είπατε εσείς, όπως η ρύθμιση των φαναριών και τα SeaTrac »

O πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ατόμων με αναπηρία Ν. Έβρου υποστηρίζει πως στις αρχές Ιουνίου τοποθετήθηκαν τα SeaTrac στις ακτές της πόλης. Ωστόσο εδώ και 15 ημέρες το SeaΤrac στην ακτή στο Δελφίνι δεν λειτουργεί.

«Επικοινώνησα με τον κ. Σεφεριάδη τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων ο οποίος μου είπαν ότι ασχολείται με τα τεχνικά και μίλησα με τους τεχνικούς στην Καβάλα, μου είπαν ότι δεν έχουν κάποια ενημέρωση και τους παρακάλεσα και τελικά αύριο θα έρθουν να κάνουν την συντήρηση)

ΠΗΓΗ: radiomax.gr

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο Maximum 93.6 και στον Δ. Κολιό.