Η κυβέρνηση συμφώνησε να δεχτεί 41.000 πρόσφυγες από τη Γερμανία που είχαν ήδη λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα,σύμφωνα με το Der Spiegel
Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»,υποστήριξε ότι έχει επέλθει συμφωνία ανάμεσα στον Μηταράκη και στην υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ.
Έτοιμη να δεχθεί έως και 41.000 Αφρικανούς και Ασιάτες από τη Γερμανία είναι η Ελλάδα, καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, έφτασε σε συμφωνία με την Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, σύμφωνα με όσα γράφει το «Der Spiegel».
Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς που η Γερμανία εδώ και χρόνια προσπαθεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι εδώ καταγράφηκαν για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι «αιτήσεις για χορήγηση ασύλου από περίπου 41.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν παγώσει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (Bamf), κάποιες από αυτές εδώ και χρόνια». «Ο λόγος είναι ότι οι αιτούντες άσυλο είχαν ήδη λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, στη συνέχεια όμως ταξίδεψαν στη Γερμανία, όπου έκαναν εκ νέου αίτηση για παροχή ασύλου. Κανονικά θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η σχετική απόφαση της υπηρεσίας ασύλου εκκρεμεί επειδή, σύμφωνα με τη νομολογία των γερμανικών διοικητικών δικαστηρίων, δεν τυγχάνουν της απαραίτητης φροντίδας στην Ελλάδα. Αυτό θα αλλάξει, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, με το περιοδικό να επικαλείται μία συνομιλία ανάμεσα στην υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και στον Ελληνα υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.
Σε αυτήν οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα βασικά σημεία ενός προγράμματος, με το οποίο η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να παράσχει στέγη και φροντίδα στους αλλοδαπούς. Ωστόσο, ακόμη παραμένει ανοιχτό ποιοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Στο παρελθόν η γερμανική πλευρά είχε φτάσει μέχρις σημείου να απειλήσει τη χώρα μας με επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στις πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία, εάν το ζήτημα δεν λυνόταν.
Πηγή