Δημοσκόπηση: Ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πού κυμαίνεται η διαφορά

Μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά δίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που παρουσιάζει το Euractiv ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό

Μία δημοσκόπηση «βόμβα» έρχεται να σταθεί απέναντι στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τη ΝΔ, να έχει σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Euractiv παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική εικόνα, μέσω της αποκάλυψης αναλυτικής εκτίμησης για την εκλογική «μάχη» της Κυριακής, η οποία καταγράφει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής».

«Οι Έλληνες ψηφίζουν στις 21 Μαΐου σε μία από τις πιο απρόβλεπτες εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών, με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης να είναι αβέβαιο και τους κορυφαίους πολιτικούς να διαφωνούν για την αξιοπιστία των σημερινών δημοσκοπήσεων που ευνοούν τους κυβερνώντες συντηρητικούς» τονίζει το Euractive.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τον νέο εκλογικό νόμο, που εφαρμόζει αναλογικό σύστημα στον πρώτο γύρο, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει μόνο του θα πρέπει να συγκεντρώσει το 46% των συνολικών ψήφων, πράγμα δύσκολο.

Το σημερινό δημοσίευμα του Euractiv επικαλείται εκτίμηση, τα στοιχεία της οποίας αντλούνται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή και πιο κοστοβόρα μέθοδο, όπως τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, αλλά και τη χρήση ειδικών αλγορίθμων με τα ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων».

Ντέρμπι…

Το Euractiv αποκαλύπτει ότι η εν λόγω εκτίμηση παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) «σε στελέχη της εταιρείας που έδωσαν την εντολή για τη διενέργειά της αλλά και σε παράγοντες των Βρυξελλών με επιρροή» και καταγράφει μάχη «στήθος με στήθος» μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα να απέχουν μεταξύ τους μόλις 30.000 ψήφους.

Σύμφωνα με την εν λόγω εκτίμηση, το ποσοστό της ΝΔ κυμαίνεται στο 33-34%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 32,5% – 33,5%, του ΠΑΣΟΚ στο 8,7-9,3%, του ΚΚΕ στο 5,7 – 6,3%, της Ελληνικής Λύσης στο 4,5 – 5,1% και του ΜέΡΑ25 στο 3,5 – 4,1%.

Κατά την ίδια πηγή η ΝΔ αναμένεται να λάβει 1.890.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 1.860.000 (ήτοι διαφορά 30.000 ψήφων) και το ΠΑΣΟΚ 510.000.

Στο δημοσίευμα του Euractiv επισημαίνεται ότι υπάρχουν δυσκολίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ γίνεται αναφορά και στο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε το 2019 και έφτασε το 42%, που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις τις σχετικής λίστας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Όσον αφορά τις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι «τηρούν στάση αναμονής», αλλά «εμφανίζονται κάθε άλλο παρά βέβαιοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης από το βράδυ της 21ης Μαΐου».

Διαβάστε ακόμη  Χάλκινο μετάλλιο για την Πεχλιβανίδου Γεωργία

Ένταση μεταξύ των «δύο» για τους… δημοσκόπους

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πρόσφατα μεγαλύτερη διαφάνεια από τους δημοσκόπους, ζητώντας τους να δημοσιεύουν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους. Ωστόσο, μια τέτοια πρόταση απορρίφθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από την Ένωση Εταιρειών Δημοσκόπησης, αναφέρει στο άρθρο του το Euractive.

«Μην κοιτάτε τις δημοσκοπήσεις», είπε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος απάντησε ότι η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι τακτική των ηττημένων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 6,6% καταγράφει νέα δημοσκόπηση 6 ημέρες πριν τις εκλογές, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της Rass που διενεργήθηκε από 8 έως 11 Μαΐου για λογαριασμό του Action 24, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,2%, το ΠΑΣΟΚ 9,8%, το ΚΚΕ 7,7%, το ΜέΡΑ25 3,2% και η Ελληνική λύση 2,7%.

Η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται στο 2,1%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 9,9% δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Αντίστοιχα αποτελέσματα παρουσίαζαν άλλες δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μία εβδομάδα πριν τις κάλπες, από τις εταιρείες GPO και Prorata που δίνουν προβάδισμα 6,1% και 5% αντίστοιχα στο κυβερνών κόμμα.

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της GPO η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,4% στην πρόθεση ψήφου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,3%, με τα δύο κόμματα να κερδίζουν οριακά σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα στις αρχές Μαΐου.

Tο ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 9,2%, το ΚΚΕ 6,6%, η Ελληνική Λύση 3,3%, το ΜέΡΑ25 3,6%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 8,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται υπέρ του κυβερνώντος κόμματος (6,8) που συγκεντρώνει ποσοστό 37,2% έναντι 30,4% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 48,8% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 34,5%.

Την ίδια ώρα σε δημοσκόπηση της Prorata το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος κινείται στα επίπεδα του 5% με την έρευνα να δίνει από 32,1% μέχρι 37,9% στο κυβερνών κόμμα και από 27,2% έως 32,8% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστά από 8,6% έως 12,4%, το ΚΚΕ από 5,9% έως 9,1%, η Ελληνική Λύση από 2,3% έως 4,7% και το ΜεΡΑ25 από 2,8% μέχρι 5,2%.

Πηγή: tanea.gr