Διάπλατα ανοιχτό το σκάνδαλο των υποκλοπών – Live η συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει σήμερα τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει συγκλονίσει την Αθήνα.

Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να συσκοτίσει την υπόθεση και επιχειρεί πάση θυσία να κλείσει το θέμα εξακολουθεί να είναι υπόλογη απέναντι στην Ευρώπη.

Ειδική συζήτηση με τον σαφέστατο τίτλο: «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών κι η ελευθερία του Τύπου» είναι προγραμματισμένη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αναμένεται να φέρει για άλλη μια φορά το μέγαρο Μαξίμου με την πλάτη στον τοίχο.

Πρόκειται, όπως επισημαίνει και η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για συζήτηση «όνειδος» για τη χώρα, καθώς στην Ελλάδα η κυβερνητική πλειοψηφία της Ν.Δ. αρνείται συστηματικά να ασχοληθεί το Εθνικό Κοινοβούλιο με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η συζήτηση προκλήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και θα πάρει μέρος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της efsyn.gr, ο Νίκος Ανδρουλάκης στην παρέμβασή του αναμένεται να κάνει μια συνολική τοποθέτηση για τη δημοκρατία και τους θεσμούς.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν το πολιτικό πρόσωπο από το οποίο ξεκίνησαν οι συνταρακτικές αποκαλύψεις του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν τον Ιούλιο του 2022 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ενώ ακολούθησε η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.

Διαβάστε ακόμη  Εργαζόμενοι ΔΕΥΑ Ορεστιάδας: "Η κυβέρνηση αρνείται να αντιληφθεί ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν..."

Oι προσπάθειες να αποτραπεί η συζήτηση έπεσαν στο κενό

Στη συζήτηση θα μετάσχουν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένεται να αποτυπωθεί ο έντονος προβληματισμός για την έλλειψη πολυφωνίας των ΜΜΕ στη χώρα μας.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια μεταξύ άλλων θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης.

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι οι προσπάθειες να αποτραπεί η συγκεκριμένη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κινήσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, έπεσαν στο κενό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική παράταξη στην Ελλάδα έχει δείξει με κάθε τρόπο την ενόχλησή της για τη συζήτηση αυτή.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις 28 Φεβρουαρίου η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα παράνομα λογισμικά (PEGA) καλεί σε ακρόαση τους επικεφαλής  των Ανεξαρτήτων Αρχών ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνο Μενουδάκο, για να καταθέσουν για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στην Ελλάδα.

Πηγή: efsyn.gr

(Φωτογραφία: athensvoice.gr)