Διαρκής πληγή και για τη Θράκη η αρχαιοκαπηλία, μόνη λύση η εκπαίδευση

282 περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας καταγράφηκαν στη Θράκη από το 1976 ως το 2009, με την πλειοψηφία αυτών, τις 192, να αφορούν στο νομό της Ξάνθης. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια διημερίδας με θέμα «Αρχαιοκαπηλία: Ιστορία, πολιτιστική πολιτική και νομική διαχείριση» που διοργάνωσαν το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Sciacca το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Τα δεδομένα από όλη τη Θράκη, όταν αποτελούσε μια ενιαία χωρική εφορία, την ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων, παρουσίασε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ξάνθης κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, που επικεντρώθηκε στα Άβδηρα και τις παραβάσεις που έχουν εντοπίσει εκεί, απότοκο των μυθευμάτων ότι υπάρχουν περιουσίες τους τάφους των αρχαίων Αβδήρων, σύμφωνα με τον Παρατηρητή της Θράκης.

Διαβάστε ακόμη  Μαργαρίτης Σχοινάς από Αλεξανδρούπολη: Η Θράκη αναδεικνύεται σε έναν πυλώνα, μία βιτρίνα της Ευρώπης

Όπως σημείωσε, στις λαθρανασκαφές το μερίδιο του λέοντος έχει η Ξάνθη, όπου από το 1976 έως το 2009 έχουν καταγραφεί 192 παραβατικές δραστηριότητες σε σύνολο 282 σε όλους τους νομούς της Θράκης.
Η ίδια σημείωσε πως ο τρόπος προστασίας της αρχαίας κληρονομιάς είναι η εκπαίδευση, για αυτό και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στο μουσείο των Αβδήρων ακολουθούν αυτή την προσπάθεια.