Διαβάσεις, ένα είδος υπό εξαφάνιση στην Αλεξανδρούπολη

Οι διαβάσεις, δεν είναι απλά ένας κανόνας του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι μία «εφεύρεση» για την ασφαλή μετακίνηση των πεζών, στη ‘ζούγκλα’ των πόλεων. Μπορεί η Αλεξανδρούπολη να μην είναι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, ωστόσο και αυτοκίνητα διαθέτει, αλλά και άτομα κάθε ηλικίας που καθημερινά περπατούν στους δρόμους της. Γι’ αυτό και κρίνονται άκρως απαραίτητες, σε βαθμό που η έλλειψή τους, μάλιστα από ζωτικά σημεία της πόλης, αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για όλους.

Θα πει κάποιος, «μα έχουμε διαβάσεις στην Αλεξανδρούπολη!». Έχουμε ό,τι έχει απομείνει από τις διαβάσεις. Και μάλιστα, δεν αναφερόμαστε καν στις απομακρυσμένες γειτονιές, αλλά στο κέντρο, στην ‘καρδιά’ της πόλης, από την Λεωφόρο Δημοκρατίας και την άνοδο-κάθοδο, μέχρι τις οδούς Βενιζέλου και Παλαιολόγου. Εκεί δηλαδή που καθημερινά κινούνται χιλιάδες οχήματα και πεζοί.

Διαβάστε ακόμη  Το επιτελικό κράτος της ΝΔ κρατά 5 χρόνια πεσμένη τη γέφυρα της Καβάλας

Οι περισσότερες διαβάσεις έχουν είτε ξεθωριάσει υπερβολικά είτε εξαφανιστεί εντελώς από το οδόστρωμα. Κι αυτό σε μία πόλη που αρκετοί οδηγοί αγνοούν επιδεικτικά ακόμη και τους πεζούς που περιμένουν να διασχίσουν τις (ελάχιστες) καλοσυντηρημένες διαβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικότατη η περίπτωση δύο διαβάσεων, επί της οδού Παλαιολόγου, λίγα μέτρα πριν το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Όπως  θα δείτε στη σχετική φωτογραφία, οι διαβάσεις δεν φαίνονται καν, γεγονός που προκαλεί τα εύλογα παράπονα των γονέων, την στιγμή μάλιστα που σε κάποια άλλα σχολεία, συνεργεία του Δήμου φρόντισαν, πριν το πρώτο κουδούνι, να φρεσκάρουν τις κοντινές διαβάσεις.