Δυστυχώς σε τραγωδία κατέληξε το περιστατικό ενός 9χρονου κοριτσιού, που διαγνώστηκε θετικό στον στρεπτόκοκκο, αφού παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού του Γ.Ν. Διδυμοτείχου το μικρό κοριτσάκι κατέληξε
Το μικρό κορίτσι μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (5/2) με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια. Στο τεστ στο οποίο και υποβλήθηκε βρέθηκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών το κοριστάκι κατέληξε.
Η σορός του άτυχου κοριτσιού αναμένεται να διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου και θα πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία νεκροψίας – νεκροτομής.
Το ιατρικό ανακοινωθέν
Περί ώρα 12μ.μ. προσκομίστηκε στο Νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροικών κενώσεων.
Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνωδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης. Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ.
Η Διοίκηση και το προσωπικό του Γ.Ν. Διδυμοτείχου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το γεγονός και τα συλλυπητήρια στους γονείς και συγγενείς της θανούσης 9χρονης.
Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε ειδικούς και γονείς ο στρεπτόκοκκος, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους μικρά παιδιά τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2024, έχουν δηλωθεί 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών.
Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.
Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών
Όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου.
Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του RSV,καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.
«Ο στρεπτόκοκκος κάνει υψηλό πυρετό»
Η παιδίατρος και διευθύντρια του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, μιλώντας την περασμένηξ εβδομάσα στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε ότι η διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, που δεν την βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχει όντως θανατηφόρα έκβαση.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους και όπως τόνισε «είναι μικροβιακό αίτιο, δεν είναι ιογενής λοίμωξη, γι’ αυτό έχει οξεία έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν προηγείται καταρροή και βήχας που έχουν οι ιογενείς λοιμώξεις. Αρχίζει απότομα, κάνει υψηλό πυρετό και υπάρχει έντονη δυσκαταποσία, τα παιδιά δεν μπορούν να καταπιούν ούτε το σάλιο τους».
Η ίδια κάλεσε τους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και εφόσον τους υποδείξει να κάνουν ένα strep test.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, της επαφής με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.
Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπτωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Τρόποι μετάδοσης
Να θυμίσουμε, ότι ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται:
- μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο
- μέσω του βήχα και του φτερνίσματος
- από μια πληγή
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά να μπορούν να τα μεταδώσουν.
Ο κίνδυνος διασποράς, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο
Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Τέτοιου είδους λοιμώξεις είναι, μεταξύ άλλων οι εξής:
- αμυγδαλίτιδα
- φαρυγγίτιδα
- οστρακιά
- μολυσματικό κηρίο
Οι λοιμώξεις αυτές σπανίως είναι σοβαρές. Τα συμπτώματά τους υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ
Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων.
Η λοίμωξη από iGAS θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, προηγηθείσα ιογενή συνδρομή (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της ανεμευλογιάς), και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς.
Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Όπως εξήγησε η κα. Θεοδωρίδου καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας στο CNN Greece, το γεγονός ότι ένα παιδί με ξαφνικό πυρετό και με διάγνωση για στρεπτόκοκκο ξαφνικά καταλήγει, αποτελεί σίγουρα ένα σοβαρό και δραματικό συμβάν, το οποίο ωστόσο υποκρύπτει έναν προδιαθεσικό παράγοντα. Δεν είναι υπεύθυνοι οι γιατροί που είτε άργησαν να κάνουν διάγνωση για στρεπτόκοκκο, είτε η διάγνωση είναι λανθασμένη.
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, είχε τονίσει ότι πίσω από μία κατάρρευση ενός παιδιού με στρεπτόκοκκο, πιθανολογούμε ότι υπάρχει σχεδόν πάντα ένας προδιαθεσιακός παράγοντας, όπως μία λοίμωξη, γεγονός που συμβάλλει στο να καταλήγει τόσο απότομα το παιδί αυτό και ζήτησε να μην σπεύδουμε να κατηγορούμε με ευκολία τους γιατρούς που δεν προέβλεψαν σωστά το περιστατικό.
Ένα εμβόλιο που δεν έρχεται…
Η κυρία Θεοδωρίδου απηύθυνε έκκληση στους γονείς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και παράλληλα να είναι σε εγρήγορση όταν ένα παιδί εμφανίζει πυρετό, έως ότου εξακριβωθεί, εάν ο πυρετός αυτός, προέρχεται από στρεπτόκοκκο ή από μία ίωση.
Ακόμα, είχε επισημάνει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α, καίτοι οι επιστήμονες το παλεύουν εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, ευτυχώς όμως, υπάρχει η αντιβίωση (πενικιλίνη) και μπορούν με ευκολία να τη λάβουν οι ασθενείς.