Το μοναδικό μνημείο Ανατολικοθρακών στον Έβρο και ίσως στην Θράκη τοποθετήθηκε ήδη στο Διδυμότειχο και πρόκειται να εγκαινιασθεί τον ερχόμενο Μάιο πιθανότατα με την παρουσία της ΠτΔ, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου Αθηνών, Σίσσυ Καζακίδου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η κ. πρόεδρος τόνισε ότι «η πρωτοβουλία πάρθηκε με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την άδικη εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από το ελληνικό στοιχείο, ώστε να δώσει ένα μήνυμα μνήμης, γνώσης και δύναμης σε όλες τις γενιές. Είναι απορίας άξιο, συνεχίζει, πως εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουμε γνωρίσει αυτή τη δύσκολη εξέλιξη που βίωσαν οι πρόγονοι μας , ο Θρακικός Ελληνισμός.»

Η ιδέα ήταν του  συγγραφέα από το Ασημένιο, Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη, η οποία άρχισε να δρομολογείται μέσα από τις κινήσεις μιας πενταμελούς επιτροπής που συστάθηκε  από την ίδια ως προέδρου του Συλλόγου , τον συγγραφέα κ. Κ. Τριανταφυλλάκη, τον δημοσιογράφο Παντελή Αθανασιάδη , την κ. Ελένη Τζελεπίδου υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου και τον ιστορικό ερευνητή Ιωάννη Σαρσάκη με σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως τονίζεται στο σχετικό αίτημα του Συλλόγου «ο ξεριζωμός των Ανατολικοθρακών είναι μια από τις φοβερές πτυχές της προσφυγιάς που στοιχειώνουν όλο τον Ελληνισμό 100 χρόνια τώρα. Οι συνθήκες αποχώρησης των Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη υπήρξαν πρωτοφανείς και δραματικές όχι μόνο ως προς την πολιτική και διπλωματική πτυχή της οδυνηρής αυτής υπόθεσης, αλλά και ως προς τις καιρικές συνθήκες των τραγικών εκείνων ημερών.»

Διαβάστε ακόμη  Πέτροβιτς - Ζαμπούκης: Άρχισαν τις… προεκλογικές εμφανίσεις 

Οι διαδικασίες εξελίχθηκαν γρήγορα και σήμερα ο ντόπιος γλύπτης Γιάννης Ιωαννίδης φιλοτέχνησε  το μνημείο, το οποίο τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Η στήριξη Θρακιωτών από όλο τον κόσμο αλλά και ανθρώπων φίλων της Θράκης ήταν μεγάλη, σύμφωνα με την κ. Καζακίδου δείγμα ότι «η πατρίδα μας βρίσκεται στην καρδιά πολλών Ελλήνων,» επισημαίνοντας παράλληλα, «ότι η σκέψη όλων μας είναι στη γενέτειρα πατρίδα άλλωστε η Ελλάδα αρχίζει και τελειώνει από την Θράκη.»

       Η αναγνώριση της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι απώτερος στόχος πολλών Θρακιωτών είναι η διεκδίκηση και θεσμοθέτηση της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού.

«Δυστυχώς δεν το έχουμε πιστέψει επισήμανε η κ. Καζακίδου. Η γενοκτονία ξεκίνησε από την Εθνοκάθαρση , η οποία έγινε για τους Ποντίους, τους Αρμένιους, όμως πρώτα ξεκίνησε από τους Θρακιώτες. Η αναγνώριση των δυο πρώτων έγινε , εμείς όμως οι Θρακιώτες δεν το ξέρουμε δεν το πιστεύουμε δεν το διεκδικούμε. Όπως καταλαβαίνεται είναι τολμηρό και σημαντικό και πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να το διεκδικήσουμε» κατέληξε.

Πηγή ErtNews