Διδυμότειχο: Υπό διάλυση σχολείο-κόσμημα

«Ξεσπιτώνουν» μαθητές Δημοτικού Σχολείου για να στεγάσουν πανεπιστημιακή σχολή. Η απόφαση αφορά το 3ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου, οι τάξεις του οποίου θα μοιραστούν σε δύο διαφορετικά κτίρια, ώστε το σημερινό κτίριό του –κόσμημα, όπως το χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι– να φιλοξενήσει δύο τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. «Οφείλουμε να βρούμε επαρκείς χώρους για να στεγαστούν οι φοιτητές, αλλά δεν είναι λύση να διαλυθεί το Δημοτικό Σχολείο», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Γεώργιος Τουρνάκης. «Πρόκειται για προσωρινή λύση», απαντά για το θέμα στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

Ειδικότερα, στο Διδυμότειχο λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια τμήμα Νοσηλευτικής και από τον προσεχή Οκτώβριο θα προστεθεί τμήμα Ψυχολογίας. Το κτίριο της Νοσηλευτικής κρίνεται ανεπαρκές για να φιλοξενήσει φοιτητές ενός δεύτερου τμήματος, οπότε η δημοτική αρχή προτείνει στο υπουργείο Παιδείας τα δύο τμήματα να στεγαστούν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, οι τάξεις του οποίου –με περίπου 150 μαθητές– θα μοιραστούν στο υπάρχον κτίριο της Νοσηλευτικής (ήταν παλιότερα σχολικό κτίριο) και στο 4ο Δημοτικό.

«Χάρη στο μεράκι, στη διάθεση και στην προσωπική εργασία του διευθυντή, των εκπαιδευτικών και των γονέων των παιδιών, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου αποτελεί κόσμημα για την πόλη. Ηταν και είναι πάντα καθαρό, συντηρημένο και καλλωπισμένο, χωρίς πολλές λειτουργικές δαπάνες και πλήρως εξοπλισμένο σε κάθε του αίθουσα διδασκαλίας με νέες τεχνολογίες. Δυστυχώς, κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτά τα “πλεονεκτήματα” του σχολείου έναντι άλλων σχολικών μονάδων θα αποτελέσουν την καταδίκη του σε κλείσιμο», αναφέρει το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και προσθέτει: «Το σχολείο πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να φιλοξενεί μαθητές μικρών ηλικιών και κάθε του γωνία διαμορφώθηκε χρόνο με τον χρόνο με προσωπική εργασία και κόπο.

Διαβάστε ακόμη  Συγκλονίζει ο δάσκαλος που είδε τον 11χρονο Βασίλη να σκοτώνεται: «Την έχω μπροστά μου την εικόνα»

Την ποιότητα και το υψηλό του επίπεδο αναγνώρισαν ακόμη και παγκοσμίου φήμης οργανώσεις, όπως η οργάνωση “Μαζί για το παιδί”, η οποία μάλιστα εξασφάλισε πριν από λίγους μήνες την ευγενική χορηγία ιδιωτικής επιχείρησης και από κοινού σχεδίασαν και αναβάθμισαν όλα τα γήπεδα του προαυλίου χώρου». Μάλιστα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Τουρνάκης, οι εγκαταστάσεις στις οποίες φιλοξενείται τώρα η Νοσηλευτική στερούνται χώρων, όπως ο χώρος προαυλισμού (προορίζεται να μετατραπεί χώρος που σήμερα είναι στάθμευσης οχημάτων), γυμναστηρίου και αίθουσα πληροφορικής. 

Ο δήμαρχος της πόλης, την οποία πρόσφατα επισκέφθηκε και ο αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, δήλωσε στην «Κ» ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί άμεσα στέγη για το νέο τμήμα Ψυχολογίας και πως η μεταστέγαση του 3ου Δημοτικού θα είναι προσωρινή, για ένα έτος. Με τη θέση των μαθητών, των γονιών και του διευθυντή Σταύρου Παπαμιχαήλ του 3ου Δημοτικού συντάσσονται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος καθώς και τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών. 

Καθημερινή