Διεθνές Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη με θέμα «Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει από κοινού με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Π2) και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, εθνές συνέδριο με θέμα: «Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη / Population Movements, 1900-1951: the world and Thrace», στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2023 στον συνεδριακό χώρο Avdira 2 στο ξενοδοχείο ASTIR EGNATIA στην Αλεξανδρούπολη.

Το συνέδριο θα εξετάσει τις μεγάλες πληθυσμιακές μετακινήσεις στην υφήλιο από τις αρχές του αιώνα έως την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το 1951. Θα αναλυθούν οι μηχανισμοί που καθόρισαν, σε διεθνές επίπεδο, τις μετακινήσεις, είτε αυτές ήταν συμφωνημένες είτε όχι. Θα παρουσιαστούν ειδικότερες μελέτες που αφορούν σε διάφορες περιοχές, ενώ τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου η εξέταση θα εστιάσει στην ίδια τη Θράκη. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί ο επίκαιρος ακαδημαϊκός διάλογος και η έρευνα γύρω από τις μετακινήσεις των μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών.

Ώρες διεξαγωγής Συνεδρίου:

  • Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 15:00 – 20:00
  • Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 10:00 – 13:30

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η θεματική του Συνεδρίου εμπλουτίζεται με παράλληλες εκδηλώσεις (21 και 22 Οκτωβρίου):

➢ Έκθεση με τίτλο «Σήκω Ψυχή μου»!..»

Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του  ᾽22 στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Βασικοί άξονες της έκθεσης είναι η ζωή πριν το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία)· η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς· η ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα· αλλά και η πρόσληψη από τις νεότερες γενιές.

Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, και ποια η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού; Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Διάρκεια Έκθεσης: 21 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου 2023
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:30 – 14:30

➢ Προβολή ντοκιμαντέρ «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών, Τουρκία – Ελλάδα, 1922 – 1924»

Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 13:30, στον συνεδριακό χώρο Avdira 2 στο ξενοδοχείο ASTIR EGNATIA στην Αλεξανδρούπολη.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συνέχεια της πρώτης ταινίας της Μαρίας Ηλιού με τίτλο «Σμύρνη, η καταστροφή μια κοσμοπολίτικης πόλης, 1900 – 1922» και αναφέρεται στην ιστορική περίοδο του Διωγμού και της Ανταλλαγής των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922 – 1924, μέσα από άγνωστες εικόνες και ιστορίες, ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία από την Αμερική και την Ευρώπη.

Μιλούν ιστορικοί από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ πρόσφυγες, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Οι οικογενειακές μικροιστορίες εκτυλίσσονται στα παράλια της Μικράς Ασίας, στον Πόντο και την Καππαδοκία, αλλά και τη βόρειο Ελλάδα και την Κρήτη.

Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες του Διωγμού και της Ανταλλαγής από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton, του Ερυθρού Σταυρού της Γενεύης αλλά και του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, του Save the Children Fund, του Albert Kahn Foundation, του πανεπιστημίου της Minnesota αλλά και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συντελεστές:
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού
Ιστορικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Μοντάζ: Αλίκη Παναγή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Allen Moore

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ: www.aegeandocumentary.org