Διεθνής διασυρμός Ζαμπούκη- τον κατήγγειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο για εκδικητικές και εκβιαστικές αγωγές εναντίον δημοσιογράφων

Μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν έφτασαν οι αγωγές που έχει καταθέσει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ της Αλεξανδρούπολης, αξιώνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση.

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου προς την Κομισιόν, με θέμα  «Βιομηχανία αγωγών SLAPPs εναντίον δημοσιογράφων στην Ελλάδα», γίνεται αναφορά στις αγωγές που έχει καταθέσει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης από τους διαχειριστές ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, «επειδή ερευνούν ή αποκαλύπτουν υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος ή στέκονται κριτικά εναντίον πολιτικών», όπως αναφέρεται. Η συγκεκριμένη περίπτωση χαρακτηρίζεται ως «μια ακραία περίπτωση αγωγών SLAPPs που έχει σαν στόχο να εξοντώσει οικονομικά, να εκφοβίσει και, τελικά, να χειραγωγήσει βίαια τους

δημοσιογράφους και την ενημέρωση».

Ο κύριος Ζαμπούκης γίνεται έτσι ο πρώτος Δήμαρχος της Ελλάδας, η … χάρη του οποίου φτάνει μέχρι την Κομισιόν για όλους τους λάθους λόγους. Η εμμονή του να ποινικοποιήσει τη δημοσιογραφική έρευνα και κριτική και εν γένει την ελευθερία έκφρασης ενός ΜΜΕ συνιστά πρωτοφανή κατρακύλα για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, που πλέον διασύρεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αντιδημοκρατικές και τιμωρητικές πρακτικές του «πρώτου δημότη» του… Ας ελπίσουμε ότι και αυτές οι προσπάθειές του να μας φιμώσει, θα πέσουν στο κενό.

Διαβάστε ακόμη  Στο πρώτο Sprint Aquathlon στο Ηράκλειο της Κρήτης δυο Εβρίτες αθλητές

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σε μια ακόμη περιοχή της Ελλάδας παρατηρείται συστηματική προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων μέσω “βιομηχανίας” αγωγών που αξιώνουν υπέρογκα ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τους διαχειριστές ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, επειδή ερευνούν ή αποκαλύπτουν υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος ή στέκονται κριτικά εναντίον πολιτικών.

Ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης έχει καταθέσει σειρά αγωγών εναντίον δημοσιογράφων από το 2020 ενώ στη συνέχεια κατέθεσε αγωγή για παρόμοιο δημοσίευμα άλλης ιστοσελίδας, 8 μήνες μετά, ενέργεια που καταγγέλλεται ως αντεκδίκηση για άλλη υπόθεση. Ειδικότερα στην περίπτωση του δημοσιογράφου Αντώνη Τελόπουλου που φέρει και συνδικαλιστική ιδιότητα, η αγωγή κατατέθηκε, στη συνέχεια αποσύρθηκε ως μορφή έμμεσου και διαρκούς εκβιασμού και, πλέον, επανήλθε τιμωρητικά και συζητείται σύντομα στα αστικά δικαστήρια».

Πρόκειται για μια ακραία περίπτωση αγωγών SLAPPs που έχει σαν στόχο να εξοντώσει οικονομικά, να εκφοβισει και, τελικα, να χειραγωγήσει βίαια τους δημοσιογράφους και την ενημέρωση. Παρά τις εκκλήσεις της οικείας Ένωσης Συντακτών να σεβαστεί την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, ο Δήμαρχος επιμένει στην πρακτική του.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη και συστηματική πρακτική SLAPPs στην Ελλάδα;

-Ενόψει της ψήφισης της Οδηγίας για τις «Στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού», με ποιο τρόπο θα προασπίσει την ελευθερία του Τύπου;