Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε δύο κρίσιμα θέματα καλείται να απαντήσει σήμερα το δευτεροβάθμιο δικαστήριο

Η δεύτερη δικάσιμος της δίκης της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκινά το πρωί της Τετάρτης (6/7). Το δικαστήριο θα κληθεί να δώσει την απάντησή του σε δύο κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν με την έναρξη της διαδικασίας, στις 15 Ιουνίου.

Το βασικότερο από τα θέματα για το οποίο το δικαστήριο, καλείται να απαντήσει είναι το αίτημα αναβολής της δίκης που έθεσαν οι συνήγοροι του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου. 

Η υπεράσπιση του καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών αρχηγού της Χρυσής Αυγής, έθεσε θέμα σχετικά με την επίδοση της κλήσης στον εντολέα της αναφέροντας πως αυτή δεν επιδόθηκε νόμιμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, είχε νοσηλευτεί με covid επί δύο μήνες στην εντατική και πλέον βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης.

«Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου δεν ξέρει γιατί δικάζεται» ανέφερε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης που ζήτησε την αναβολή της δίκης ώστε να κλητευθεί νομίμως ο υπό κράτηση νοσηλευόμενος.

Δεύτερο και πολύ σοβαρό θέμα το οποίο τέθηκε από κατηγορούμενους και αναμένει την απόφαση των μελών του δικαστηρίου είναι οι συνολικά τέσσερις αιτήσεις για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που υποβλήθηκαν άμεσα με την έναρξης της δευτεροβάθμιας δίκης για την εγκληματική οργάνωση.

Αρχικά ο Ιωάννης Λαγός, κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού με καταδίκη 13 ετών και 8 μηνών, ο οποίος αφού δήλωσε «πολιτικός κρατούμενος» υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ώστε να μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντα του στην Ευρωβουλή.

Ακολούθησαν τα αιτήματα του Ελπιδοφόρου Καλαρίτη και του Γιώργου Σταμπέλου, καταδικασμένων σε κάθειρξη 9 ετών ο καθένας για συνέργεια στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και του «πυρηνάρχη» Περάματος Αναστάσιου Πανταζή, καταδικασμένου σε κάθειρξη 10 ετών και 24 μηνών για ένταξη , απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και για την επίθεση στο ΠΑΜΕ. Οι κατηγορούμενοι επικαλούμενοι οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα για να αιτιολογήσουν ανεπανόρθωτη βλάβη που ισχυρίζονται ότι υφίστανται από την κράτηση τους.

Διαβάστε ακόμη  Δες ποιος βλέπει το προφίλ σου!!

Το δικαστήριο θα αποφασίσει σήμερα αν θα κάνει δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως που ζήτησε την απόρριψη και των τεσσάρων αιτημάτων ή αν θα θεωρηθεί κάποιο εξαυτά βάσιμο.

Παράλληλα αναμένεται να νομιμοποιηθούν και οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας (Πολιτική Αγωγή) που θα εκπροσωπήσουν την οικογένεια Φύσσα, η οποία παρίσταται με πέντε συνηγόρους, μεταξύ των οποίων και ένας από εκείνους που είχαν εκπροσωπήσει τους αφισοκολλητές του ΚΚΕ, και τον Αμπουζίντ Εμπάρακ τον οποίο εκπροσωπούν τρεις συνήγοροι.

Στην έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης η πρόεδρος του δικαστηρίου Σοφία Πανουτσακοπούλου εκφώνησε συνολικά τα ονόματα 56 κατηγορουμένων για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή εκ των οποίων ένας έχει αποβιώσει, ένας έχει παραιτηθεί του εφεσιακού του δικαιώματος, ενώ τέσσερις είναι αντιμέτωποι μόνο με αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Ο αριθμός των μαρτύρων που εκφώνησε η πρόεδρος ήταν 146.

Να τονιστεί πως για συνολικά 12 κατηγορούμενους η τελική δικαστική απόφαση, πιθανόν να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν κρίνει μόνο τις εφέσεις που έχουν καταθέσει οι ίδιοι οι κατηγορούμενο, προσδοκώντας σε μία αθώωση ή μείωση των ποινών τους, αλλά και την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών ζητώντας μεγαλύτερες ποινές από αυτές που αρχικά επιβλήθηκαν. Η έφεση του εισαγγελέα που θα κριθεί από τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αφορά τους επτά καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, ως διευθυντική ομάδα αλλά και τους πέντε κατηγορούμενους για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του αλιεργάτη.