Δημόσιο: Χωρίς πιστοποίηση τα σεμινάρια για τις ψηφιακές δεξιότητες

Την ώρα που οι δημόσιοι υπάλληλοι περνούν την βάσανο της αξιολόγησης, τα νέα επιμορφωτικά σεμινάρια ψηφιακών δεξιοτήτων, που διενεργεί το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με χορηγία της Microsoft δεν δίνουν την αναγκαία πιστοποίηση. Όμως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά η έλλειψη πιστοποίησης καθιστά την εκπαιδευτική διαδικασία ημιτελή. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που παραδέχεται ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης παραπέμποντας την λύση στην κυβερνητική επιτροπή πιστοποιήσεων. Πάντως, η Microsoft από κοινού με τα υπουργεία ετοιμάζει δωρεάν πρόγραμμα επιμόρφωσης για ακόμη 3.500 δημόσιους υπαλλήλους εντός του 2023.

 «Πρέπει να κινητροδοτήσουμε την πιστοποίηση»

Χαρακτηρίζοντας ως «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι ανταποκρίνονται στα επιμορφωτικά σεμινάρια, που διενεργεί η Microsoft, με τον ίδιο ρυθμό που συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα» ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, αναγνώρισε ότι «η μόνη υστέρηση» σχετίζεται με την πιστοποίηση από κάποιον φορέα. «Πρέπει να κινητροδοτήσουμε την πιστοποίηση», είπε ο Μ. Βορίδης παραπέμποντας την επιτροπή πιστοποιήσεων, στην οποία, όπως είπε, «ανοίγει τώρα η συζήτηση για την πιστοποίηση των δεξιοτήτων και μέρος αυτών είναι και οι ψηφιακές».

«Πρέπει να επενδύσουμε στο δυναμικό του Δημοσίου», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυρ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στην στόχευση για διαρκή εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται στην διαμόρφωση και υποστήριξη της πλειάδας των ψηφιακών εφαρμογών που έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητα του Δημοσίου και των πολιτών.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυρ. Πιερρακάκης είπε: «Το Δημόσιο πρέπει άμεσα να μεταβεί στο cloud». Εξήγησε ότι «η εκπαίδευση αφορά τις νέες ψηφιακές υποδομές του Δημοσίου, όπως και θέματα κυβερνοασφάλειας». «Το fuelpass είναι μια από τις νέες πλατφόρμες, που έχουν σχεδιαστεί πάνω στο cloud και άρα θέλουμε οι υπάλληλοι να είναι οριζόντια εκπαιδευμένοι στο cloud», διευκρίνισε ο Κυρ. Πιερρακάκης.

Η «ψηφιακή» πρόκληση για τον συγχρονισμό Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Όμως, πέρα από τις δεσμεύσεις για επιμόρφωση περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν ειδικότητα στην πληροφορική, ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης έθιξε το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου ως την «πρόκληση της εποχής».

«Ο ψηφιακές τεχνολογίες τρέχουν πολύ γρήγορα και ο ιδιωτικός τομέας αφομοιώνει τις  αλλαγές πολύ γρήγορα και γίνεται πιο παραγωγικός, πιο ανταγωνιστικός. Από την άλλη πλευρά, οι δημόσιες διοικήσεις σωστά διατηρούν τον ρυθμιστικό τους ρόλο», υπογράμμισε ο Μ. Βορίδης. «Όμως εάν τρέχει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας και αυξάνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά του και με δεδομένο ότι αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες, έχει αυξημένες δυνατότητες, οι οποίες εν τέλει αφορούν την ίδια την κοινωνία με την μεγέθυνση της οικονομίας, τις αυξημένες θέσεις εργασίας. Οι δημόσιες διοικήσεις διατηρούν τον ρυθμιστικό τους ρόλο, αλλά πρέπει να μπορέσουν να συγχρονιστούν με τις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Κινητοποίηση φοιτητών κατά του νόμου Πιερρακάκη

Με αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Εάν αυτός ο συγχρονισμός αποτύχει, θα έχουμε από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα μιας βραδυπορίας, που στρεφόμενη προς τον Δημόσιο τομέα μεταφράζεται στο ‘καθυστερείτε’ και μας ‘καθυστερείτε’, ‘δεν μας επιτρέπετε να πορευτούμε με τους ρυθμούς που θέλουμε’. Αυτό θα δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα». «Αυτό μπορεί να είναι η πολιτική ένταση του μέλλοντος, καθώς ο ιδιωτικός τομέας θα θέλει να επιταχύνει και ο δημόσιος τομέας θα θέλει να ρυθμίζει. Για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα, πρέπει να ενισχύσουμε ψηφιακά τις Δημόσιες Διοικήσεις», σημείωσε ο Μ. Βορίδης καταδεικνύοντας την σχέση του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, που πλέον αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εντεινόμενης ανταγωνιστικότητας σε ψηφιακό περιβάλλον.

Η επιμόρφωση σε αριθμούς

Παρότι ο ρυθμός του υποστελεχωμένου Δημοσίου είναι φαινομενικά αργός, αυτό δεν σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι «αργοί». Αυτό αποτυπώνεται και στην προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων, που παρακολούθησαν τα τελευταία τρία χρόνια τα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Microsoft. Αυτοί αντιστοιχούν σε 3.500 υπαλλήλους του Δημοσίου με ειδικότητα στην πληροφορική εκ των οποίων το 90% προσήλθε για να εκπαιδευτεί –ποσοστό που αντιστοιχεί στον ιδιωτικό τομέα- και το 77% πέτυχε να λάβει πιστοποίηση. «Έτσι, η Microsoft στην Ελλάδα είναι 2η παγκοσμίως σε ποσοστό εκπαιδεύσεων δημοσίων υπαλλήλων και 2η στην Ευρώπη σε ποσοστό πιστοποιήσεων βασικού επιπέδου δεξιοτήτων», επισήμανε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft στην χώρα μας.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 ως πιλοτικό για 500 δημοσίους υπαλλήλους με ειδίκευση στην πληροφορική και επεκτάθηκε σε ακόμη 3.000 δημοσίους υπαλλήλους της ίδιας ειδικότητας. Οι 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι παρακολούθησαν 18 προγράμματα επιμόρφωσης. Κομβικής σημασίας είναι ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης στην διαμόρφωση των επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Λιγότεροι οι προϊστάμενοι λόγω φόρτου εργασίας

Από τους 3.500 εκπαιδευόμενους, το 70% έχει παρακολουθήσει βασικά εκπαιδευτικά προγράμματα και το 30% εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, από τους 3.500 εκπαιδευόμενους το 73% είναι άνδρες και το 27% είναι γυναίκες. Το 49% των εκπαιδευόμενων έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ενώ το 8% έχει διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Όμως, αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι οι έχοντες θέση ευθύνης δεν προσέρχονται στα επιμορφωτικά σεμινάρια. Το ποσοστό τους αντιστοιχεί στο 27%, ενώ το 73% αντιστοιχεί σε απλούς υπαλλήλους. «Σκεφτόμαστε την πιστοποίηση γιατί οι προϊστάμενοι δεν προστρέχουν μαζικά στα προγράμματα επιμόρφωσης, λόγω φόρτου εργασίας», υπογράμμισε ο Μ. Βορίδης.

«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε κατά 50% των αριθμό των εκπαιδευόμενων για το 2023 επεκτείνοντας το πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, αφού πρώτα το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης αξιολογήσει τις ψηφιακές δεξιότητες», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης μπορεί να επεκταθεί και άλλες ειδικότητες του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

Πηγή ilektrav