Δημοσκόπηση για τη Β. Ελλάδα από την Egnatia point of view

Τις επιδόσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου σκιαγραφεί το πολιτικό βαρόμετρο της Egnatia point of view, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Μακεδονία. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο με επίκεντρο το κυβερνητικό έργο, την πρόθεση ψήφου, αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται με σχεδόν 18%, ο ισχυρότερος πολιτικός χώρος είναι αυτός του κέντρου, ο δικομματισμός αν και πιο μικρός είναι ισχυρός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφώς ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το γενικό κλίμα, οι ερωτηθέντες στις περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κρίνουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο σε σχέση με την περιοχή τους (64,9%), ένα 19,6% το κρίνει θετικά και ένα 15% ούτε θετικά ούτε αρνητικά.
Η ανάλυση ανά περιφέρεια δείχνει ότι τη χειρότερη εικόνα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης έχουμε στην Κεντρική Μακεδονία (68,4%), ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος (63,7%) και πιο ήπιοι κριτές είναι οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 55,6%. Και στις τέσσερις περιφέρειες οι αρνητικές γνώμες βρίσκονταν στο υψηλότερο σημείο με 76,5% τον Ιούνιο του 2017 και τον περσινό Ιούλιο, ενώ το 64,9% του περασμένου Ιανουαρίου ήταν από τα πιο μετριοπαθή ποσοστά.
Κατά τ’ άλλα, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιφερειών θεωρούν ότι χειρότερους χειρισμούς έκανε η κυβέρνηση στους τομείς της οικονομίας, της καταπολέμησης της ανεργίας, της ασφάλειας του πολίτη και της διαχείρισης των εθνικών θεμάτων.

Επιπλέον, οι Μακεδόνες, οι Θράκες και οι Ηπειρώτες εκτιμούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Το 74,6% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη «συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την κυβέρνηση των Σκοπίων», όπως ακριβώς διατυπώνεται το ερώτημα στην έρευνα. Ικανοποιημένο είναι μόνο το 19,1% των ερωτηθέντων και αδιάφορο δηλώνει το 4,1% των πολιτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αδιάφορο δήλωνε τον περασμένο Ιούλιο το 21% των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη – Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση

Και εδώ πιο αυστηροί κριτές αναδεικνύονται οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας (77%), ακολουθούν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου (71,2%) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (70,8%). Αξιοσημείωτο είναι ότι η δυσαρέσκεια σχετικά με τη Συμφωνία ενισχύθηκε σε ποσοστό 12,2% τον Ιανουάριο του 2019 σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το 59,8% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ούτε η πολιτική της ΝΔ κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με τη συμφωνία με τα Σκόπια. Θετικά απαντά στο ερώτημα μόλις το 32,6%, ενώ ένα 7,6% μένει στο Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ.
Το 37% των συμμετεχόντων θα ψήφιζαν ΝΔ αν είχαμε εκλογές την άλλη Κυριακή, μόλις το 19,1% θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα ως εξής: ΧΑ 6,7%, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ από 4,9%, Ένωση Κεντρώων 2,3%, ΑΝΕΛ και Ποτάμι από 1,1%, άλλο κόμμα το 1,7%.
Το 16,4% δηλώνει αναποφάσιστο, το 3,3% επιλέγει άκυρο ή λευκό και το 1,7% δεν απαντά.
Το υψηλότερο ποσοστό της η ΝΔ το συγκεντρώνει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (41,4%), ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (36,4%) και η Δυτική Μακεδονία και Ήπειρος (34,6%). Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το υψηλότερο ποσοστό (24,2%) το συγκεντρώνει στη Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που του δίνει 21,1%, και τελευταία η Κεντρική Μακεδονία με το πενιχρό 16,4% (20 μονάδες μπροστά η ΝΔ).

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.403 ατόμων (άνδρες και γυναίκες), άνω των 17 ετών, με δικαίωμα ψήφου στις τέσσερις περιφέρειες που προαναφέραμε. Πρόκειται για ποσοτική τηλεφωνική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29 Ιανουαρίου και από τη 1 έως τις 6 Φεβρουαρίου. Όσον αφορά την κατάταξη των συμμετεχόντων στην έρευνα ανάλογα με την απασχόλησή τους, σε ποσοστό 70% είναι μισθωτοί -του ιδιωτικού τομέα 26,2%, του δημόσιου τομέα 21,4% και συνταξιούχοι το 22,1%.