Την έντονη αντίδραση και ανησυχία τους εκφράζουν με κοινό ψήφισμα-απόφαση τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης σχετικά με τον προωθούμενο από το αρμόδιο υπουργείο νομοσχέδιο για χαρακτηρισμό όλης της θαλάσσιας περιοχής του δήμου Αλεξανδρούπολης ως ” NATURA 2000″. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης αναφέρθηκε στο θέμα και στους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν από μία τέτοια εξέλιξη, με σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Όπως μάλιστα είπε, σε επικοινωνία του με σύμβουλο του υπουργείου, δεν έλαβε συγκεκριμένες απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματά του, ενώ κάποιος επαϊόντας των Βρυξελλών που μελέτησε το σχέδιο νόμου, του είπε πως «ανατρίχιασε με όσα σχεδιάζονται για τη Θράκη».
Το ψήφισμα
«Αντιτιθέμεθα στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται απαράδεκτα ολόκληρη σχεδόν η θαλάσσια περιοχή της περιφέρειάς μας Αν. Μακ. και Θράκης και μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου εντασσόμενο στη “ΝΑΤURA 2000”.
Η εν λόγω δέσμευση αγγίζει τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας με δεδομένο ότι τροχοπεδεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική και καταργεί κάθε σχεδιασμό ο οποίος έχει δρομολογηθεί σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς μας.
Είναι δε πλέον του βεβαίου ότι ο χαρακτηρισμός “NATURA 2000” θα σημάνει (ακόμη και στην περίπτωση που δρομολογήθηκε οτιδήποτε) καθυστέρηση, σε αδειοδοτήσεις μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προπάντων δυνατότητα προσβολής τους από οποιαδήποτε τρίτο γεγονός που θα οδηγεί σε αδυναμία και αποτροπή ανάπτυξης για επενδυτικά σχέδια.
Κι όλα αυτά ,όχι για ρυπογόνες επεμβάσεις ,αλλά για κάθε παρέμβαση η οποία θα έλκει μια σειρά από ενέργειες για το πιο απλό και λογικό.
Πέραν των άλλων το ισοζύγιο κόστους και οφέλους στα πλαίσια της προστασίας του οικοσυστήματος και ο έλεγχός του από τις επικείμενες ΚΥΑ, σε περίπτωση δέσμευσης του όλου χώρου ως “ΝΑΤURA 2000” δημιουργεί αμφισβήτηση χωρίς την ύπαρξη ενός Πλαισίου Κανόνων που ναι μεν δεν προκαθορίζονται, αλλά εντοπίζονται σε κάποιο βαθμό για να μην υπάρχει ομηρία στην υποχώρηση όλων των αναπτυξιακών ( π.χ αλιεία, φυσικό αέριο, γενικότερα ενέργεια, λιμάνι , πλοία μεγάλου μήκους και βυθίσματος κτλ).
Έτσι η ανωτέρω δέσμευση ολόκληρου του θαλάσσιου χώρου του δήμου μας καταστρέφει όλες τις μορφές υγιούς ανάπτυξής του».