Δημοτικό Συμβούλιο για το φιάσκο με το 6ο Γυμνάσιο ζητά η αντιπολίτευση

Την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με το φιάσκο γύρω από το θέμα του 6ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης ζητούν οι παρατάξεις «Πόλη & Πολίτες» και «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το σχολείο, που υποτίθεται θα ήταν έτοιμο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχει ως νέο χρόνο παράδοσης τον Απρίλιο του 2021. Μέσα από άστοχες ενέργειες που καταγγέλλουν οι δύο παρατάξεις, τόσο από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Έβρου, όσο και από τον Δήμο, έχει προκύψει ένας κύκλος αγωνίας για εκπαιδευτικούς και γονείς, που δεν γνωρίζουν πού θα στεγαστούν οι πρώτοι μαθητές που έχουν εγγραφεί στο νέο ‘αόρατο’ σχολείο…

Οι ανακοινώσεις των παρατάξεων

Πόλη & Πολίτες

«Μπορεί ακόμη να μην έχει ορισθεί η μέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όμως η αγωνία δεκάδων οικογενειών σχετικά με το σχολείο που θα φοιτήσουν τα παιδιά τους συνεχώς μεγαλώνει.

Αγωνία που τόσο η κ. Μουλατζίδου όσο και ο Δήμαρχος δεν φαίνεται να συμμερίζονται, επιδεικνύοντας και ανεπάρκεια γύρω από το αντικείμενο, όπως φάνηκε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ζητήσαμε επιτακτικά, ως παράταξη, να εφαρμοστούν όσα προβλέπει η Νομοθεσία έπειτα από την ίδρυση των σχολείων.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά θα πρέπει είτε να παραχωρήσουμε αίθουσες σε αυτές τις σχολικές μονάδες, είτε να προσχωρήσουμε στη διάλυση αυτών των μονάδων αφού τα νέα κτήρια (γυμνάσιο – λύκειο) της περιοχής ΚΕΓΕ δεν θα είναι έτοιμα έως τον Απρίλιο.

Επιπρόσθετα ο νέος πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευση του Δήμου κ. Καραγιαννίδης επιλέγει να “κρύβεται”, ενώ πριν τις εκλογές ήταν λαλίστατος στα social media. Τη στιγμή που υπάρχει απόφαση (σχεδόν ομόφωνη, με μία μονάχα αρνητική ψήφο), της επιτροπής της οποίας προεδρεύει, για αναστολή λειτουργίας του 6ου Γυμνασίου, αυτός επέλεξε να μην ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επί της ουσίας ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε, δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την “ανοχή” και συνεργασία της Δημοτικής Αρχής.

Ενώ είχε αποφασιστεί να γίνει η εγκατάσταση του 4ου Γυμνασίου όπως είχε δρομολογηθεί από τα κτιριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και την χρηματοδότηση της κατασκευής του από το ΕΣΠΑ, τα δεδομένα άλλαξαν και αποφασίστηκε η ίδρυση, στελέχωση και εγκατάσταση του 6ου Γυμνασίου στο νέο κτήριο του ΚΕΓΕ, παρά το γεγονός μάλιστα πως δεν υπήρχε καμιά διαβεβαίωση από τον κατασκευαστή για ολοκλήρωση των εργασιών πριν τον Απρίλιο του 2021.

Όλα αυτά θα τα είχαμε αποφύγει, αν τα παιδιά που γράφτηκαν στην πρώτη τάξη του 6ου Γυμνασίου είχαν πάει στο 4ο Γυμνάσιο όπως έγινε με το 2ο Γενικό Λύκειο, που επίσης ομαλά θα μετεγκατασταθεί στο νέο κτήριο.

Πολλές οικογένειες έχουν οδηγηθεί σε απίστευτη ταλαιπωρία χωρίς ουσιαστικό λόγο. Τους οφείλεται λοιπόν μία συγγνώμη αλλά κυρίως η πολιτική δέσμευση πως θα λυθεί άμεσα το θέμα αν και αυτό βάσει των όσων είπε ο Δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα αφού είναι προφανές πως υπάρχει αδυναμία αντίληψης του θέματος αλλά και των ευθυνών.

Άλλωστε προέχουν πιο σημαντικά ζητήματα από το μέλλον των παιδιών μας, όπως η διενέργεια δημοσκόπησης στα social media για τη μεταφορά του γλυπτού.

Εν κατακλείδι ζητάμε την άμεση σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα ημερησίας διάταξης το παραπάνω ζήτημα».

Λαϊκή Συσπείρωση

«Στο ΔΣ του Ιουλίου αλλά και στο πρόσφατο (10/8/20) υπήρξε ενημέρωση από την πρόεδρο για τις αποφάσεις που έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας σχετικά με το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης των δύο νεοϊδρυθέντων σχολικών μονάδων του 6ου Γυμνασίου και 4ου ΕΠΑΛ. Ως θέμα όμως δεν συζητήθηκε και δεν πάρθηκαν αποφάσεις παρά το αίτημα που διατυπώσαμε και τις διαμαρτυρίες ότι οι μαθητές των δύο σχολείων κινδυνεύουν να μην έχουν το Σεπτέμβρη σχολικό κτήριο να στεγαστούν. Ας σημειωθεί πως και το 2ο ΕΠΑΛ αδυνατεί να στεγάσει τους 130 επιπλέον μαθητές που έχουν εγγραφεί φέτος γι’ αυτό και πρόκειται να μετακινηθούν μαθητές του στο 4ο ΕΠΑΛ.

Τα δύο σχολικά κτήρια στην ανατολική πλευρά της πόλης (περιοχή ΚΕΓΕ) δεν έχουν ολοκληρωθεί και ο χρόνος παράδοσής τους είναι τον Απρίλιο 2021. Μετά την ίδρυση των δύο νέων σχολείων (Ιούνιος 2020) η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησε σε ενέργειες για την άμεση λειτουργία των σχολείων, δημιούργησε τετελεσμένα πιεστικά δεδομένα χωρίς όμως να έχει λυθεί το ζήτημα της στέγασής τους (έγιναν οι ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών, δόθηκαν οργανικές θέσεις σε εκπαιδευτικούς, ορίστηκαν διευθυντές).

Όλο αυτό το διάστημα γονείς, εκπαιδευτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν αναδείξει τις ανάγκες που έχουν προκύψει με δεδομένο ότι τα δύο υπό κατασκευή κτήρια δεν θα παραδοθούν αυτή η σχολική χρονιά. Η Δημοτική αρχή ήδη έχει συναντηθεί με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με συλλόγους γονέων, με υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης οι οποίοι εκφράζουν το ενδιαφέρον και την αγωνία τους για τις πιεστικές ανάγκες στέγασης, μεταστέγασης και συστέγασης των σχολείων.

Επειδή ο χρόνος περνάει και δεν βλέπουμε να δρομολογούνται ούτε οι προσωρινές λύσεις στέγασης, επειδή η δημοτική αρχή δεν θεωρεί υποχρέωσή της να αποφασίσει για την παραχώρηση αιθουσών και επειδή φοβόμαστε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα βρει εκατοντάδες μαθητές χωρίς σχολική στέγη «μπαλάκι» ανάμεσα στις ευθύνες Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Δήμου, ζητάμε :

1.Η δημοτική αρχή άμεσα να φέρει το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και να παρθούν αποφάσεις. Υπάρχει η γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και το ΔΣ πρέπει να πάρει την πολιτική απόφαση αν θα παραχωρήσει αίθουσες από άλλα σχολεία, να πάρει απόφαση για εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

2. Το ΔΣ σε συνεδρίασή του να συζητήσει συνολικά το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα του Δήμου σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να κάνει προγραμματισμό κατασκευής νέων σχολικών μονάδων ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες».