Διορισμοί «αρεστών» μέχρις εσχάτων…

Μία ημέρα πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου διόρισε τη νέα διοίκηση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών ● Από το 2019 και για πρώτη φορά από την ίδρυσή του στο ΚΕΣΦ δεν μετείχε κανένα μέλος ΔΕΠ από τις Νομικές Σχολές της χώρας, ενώ ο Σωφρονιστικός Κώδικας ζητούσε κατά προτίμηση νομικούς, ειδικούς στο Ποινικό ή το Σωφρονιστικό ή το Συνταγματικό Δίκαιο ● Η νέα αυτή «παράδοση» συνεχίζεται και τώρα, παραμονές εκλογών. Διορισμοί «ημετέρων» με τριετή θητεία και στη διοίκηση της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, που είναι ΝΠΙΔ για την επανένταξη των αποφυλακισθέντων

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδοθεί εδώ και μέρες σε έναν πρωτοφανή αγώνα δρόμου προκειμένου να στελεχώσει μέσω των υπουργών της με νέες διοικήσεις και με ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης της κάθε όργανο και κάθε κρατικό ή μη φορέα μπροστά στην προοπτική να αναλάβει μια νέα κυβέρνηση.

Με τους διορισμούς αυτούς που αφορούν κατά κανόνα πολυετείς θητείες προκαταλαμβάνει τις όποιες επιλογές μιας νέας κυβέρνησης για τις κομβικές και όχι μόνο θέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο των άρον άρον διορισμών «νοιάστηκε» και για το καλό των κρατουμένων και την επανένταξή τους.

Μία ημέρα πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου διόρισε τη νέα διοίκηση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών (ΚΕΣΦ).

Αποχωρώντας από το υπουργείο του ως γνήσιος εκφραστής της πολιτικής Μητσοτάκη αποφάσισε να τοποθετήσει ανθρώπους της επιλογής του ακόμα και σε ένα όργανο που είναι επιστημονικό και δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην άσκηση της σωφρονιστικής πολιτικής. Μπορεί να αποχώρησε με πολλά μαύρα σύννεφα στη θητεία της η Σοφία Νικολάου, αλλά η δική της νοοτροπία έχει εγκατασταθεί για τα καλά και στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών με διορισμούς ημετέρων σε κάθε πόστο και ανεξαρτήτως προσόντων και σχετικής με το αντικείμενο ειδίκευσης.

Το κατακρεουργημένο επί Νικολάου-Χρυσοχοΐδη ΚΕΣΦ έπρεπε να στελεχωθεί στο παρά πέντε με αρεστούς στην ηγεσία του υπουργείου Προ.Πο. Πρόεδρος ορίστηκε η καθηγήτρια του «αγαπημένου» ΑΕΙ της κυβέρνησης, δηλαδή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανασία Συκιώτου.

Χωρίς εμπειρία

Δύο από τα μέλη του ΚΕΣΦ (τακτικό και αναπληρωματικό) είναι δικηγόροι χωρίς εμπειρία στο αντικείμενο, παρά το ότι ο νόμος (Σωφρ. Κώδικας, άρθρο 8) απαιτεί να είναι «επιστήμονες εξειδικευμένοι στη σωφρονιστική ή την ψυχολογία των εγκλείστων ή τη μεταχείριση των τοξικομανών ή την εγκληματολογία ή άλλο συναφές αντικείμενο».

Ηδη από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές του 2019, εκχωρήθηκε στο Προ.Πο. το μισό υπουργείο Δικαιοσύνης και για πρώτη φορά από την ίδρυσή του στο ΚΕΣΦ δεν μετείχε κανένα μέλος ΔΕΠ από τις Νομικές Σχολές της χώρας, ενώ ο Σωφρονιστικός Κώδικας ζητούσε κατά προτίμηση νομικούς, ειδικούς στο Ποινικό ή το Σωφρονιστικό ή το Συνταγματικό Δίκαιο. Η νέα αυτή «παράδοση» συνεχίζεται και τώρα, παραμονές εκλογών.

Διαβάστε ακόμη  H Ένωση Γονέων Δήμου Αλεξανδρούπολης καταδικάζει οποιαδήποτε κακοποιητική τακτική

Αξίζει να θυμίσουμε τη βασική και σκόπιμη αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ήταν η συρρίκνωση του ΚΕΣΦ. Από έντεκα μέλη, μεταξύ των οποίων οι πλέον ειδικοί επιστήμονες καθηγητές σε ζητήματα αντεγκληματικής πολιτικής, παρέμειναν μόνο 5! Εξοβελίστηκαν τότε 3 καθηγητές ΔΕΠ, ο εισαγγελέας, ο επιθεωρητής φυλακών και ο διευθυντής αντεγκληματικής πολιτικής.

Τα δύο έγγραφα που υπογράφει στις 21 Απριλίου ο Λ. Οικονόμου για τις νέες διοικήσεις σε ΚΕΣΦ και ΕΠΑΝΟΔΟ

«Για όσους αυτή η ξαφνική συρρίκνωση δημιουργεί απορίες, η απάντηση είναι πολύ απλή: Οταν το Επιστημονικό Συμβούλιο κλήθηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου να κρίνει το “όραμά” του για φυλακές απομόνωσης Γ’ Τύπου, πολλά μέλη του Συμβουλίου διαφώνησαν και από τότε προφανώς εκκρεμούσε ο στόχος απαλλαγής από την ενοχλητική γνώμη των καθηγητών και των καθ’ ύλην αρμοδίων» («Οι συνέπειες από τον ακρωτηριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης», «Εφ.Συν.» 30.8.2019). Αργότερα με άλλη ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης τα μέλη έγιναν επτά, κυρίως για να συμπεριληφθεί ξανά εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα, με άλλη απόφαση την προηγούμενη ημέρα (19.4.2023) ο κ. Οικονόμου φρόντισε να διορίσει ακόμα και τη διοίκηση της ΕΠΑΝΟΔΟΥ (ΝΠΙΔ για την επανένταξη των αποφυλακιζομένων) που επίσης έχει τριετή θητεία. «Νοιάστηκε» και για την επανένταξη κρατουμένων η ηγεσία του Προ.Πο. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση προβλέπει ότι τα δύο από τα πέντε μέλη, δηλαδή ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, «ορίζονται μεταβατικά μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 20 και 21 του ν. 4735/2020».

Αυτό έγινε διότι, ενώ η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει από το 2020 πως μια ανεξάρτητη επιτροπή θα κρίνει αυτές τις τοποθετήσεις, η επιτροπή αυτή δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί. Οπως δηλαδή ακριβώς έγινε και με την ανύπαρκτη επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων στα τρένα και στα αεροπλάνα και με αυτή τη δικαιολογία όρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης τη δική του επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη.

Των φρονίμων…

Οι άριστοι λοιπόν φροντίζουν τώρα και για το μέλλον των φυλακών αν -ο μη γένοιτο- χάσουν την εξουσία. Κι ενώ ο νόμος (Π.Δ. 300/2003, άρ. 4) απαιτεί «πλην των εκπροσώπων των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας, τρεις διακεκριμένους επιστήμονες με ειδίκευση και εμπειρία στον τομέα της σωφρονιστικής πολιτικής, της επαγγελματικής κατάρτισης ή του κοινωνικού αποκλεισμού που μπορούν με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών του νομικού προσώπου», εκτός του «μεταβατικού» προέδρου Χρήστου Κουρούντζα (επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου) οι άλλοι είτε δεν έχουν σχέση επιστημονική με το αντικείμενο είτε είναι απλοί υπάλληλοι του υπουργείου Προ.Πο. με εργασιακή μεν εμπειρία αλλά χωρίς να είναι διακεκριμένοι επιστήμονες.

Πηγή: efsyn.gr