Δωρεάν Wi-Fi και στον Έβρο

Πρόσβαση σε δωρεάν ασύρματο διαδίκτυο (Wi-Fi) θα έχουν από τον ερχόμενο Νοέμβριο και οι πολίτες του Ν. Έβρου, σύμφωνα με το έργο «Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFi Hotspots» που περιλαμβάνει 302 δήμους της Ελλάδας. Η εξάπλωση του WiFi στους κοινόχρηστους χώρους υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την εξασφάλιση δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.

Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύτηκαν στη πλατφόρμα «Διάυγεια».

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι φορείς του έργου καλούνται να υποβάλλουν τις σχετικές πράξεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Η εγκατάσταση των πομπών ασύρματου δικτύου αφορά συνολικά 4.000 σημεία πρόσβασης σε όλη τη χώρα, με 1.200 έως 1.500 από αυτά να αφορούν λεωφορεία και τρόλεϊ. Για τον Έβρο, στο πρόγραμμα της ασύρματης δικτύωσης εντάχθηκαν οι παρακάτω Δήμοι: Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Ορεστιάδας, Σουφλίου και Διδυμοτείχου.

Το σχέδιο για την εξάπλωση του WiFi, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ενεργοποίηση σε πρώτη φάση 15.000 σημείων πρόσβασης (access point) σε 4.000 κοινόχρηστους χώρους δήμων (σε πλατείες, πεζοδρόμους, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, λιμάνια κ.ά.). Αργότερα, προβλέπεται η επέκταση του WiFi σε χώρους μεγάλης έκτασης (χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής-μετακίνησης επιβατών, χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.).

Διαβάστε ακόμη  Σταυράκογλου: «Περίεργες» απευθείας αναθέσεις 150.000 ευρώ από τη δημοτική αρχή Ζαμπούκη

Πώς θα συνδέονται οι πολίτες

Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα έως 30 λεπτών στο ασύρματο δίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης (access point) σε εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση έως 100 μέτρων στα εξωτερικά σημεία. Κάθε σημείο πρόσβασης θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα, οι οποίοι θα μπορούν: Να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κ.λπ., καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 έως 1,5 Mbps.

Με στοιχεία από το protothema.gr