«Δώρον άδωρον» για την ΑΜΘ η αναστολή του ΦΠΑ για τα νεόδμητα ακίνητα

«Στην ΑΜΘ είναι ελάχιστα τα απούλητα, νέα διαμερίσματα, κι έτσι δεν μας αγγίζει το μέτρο της αναστολής ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Γιώργος Γεωργιάδης στους «Απέναντι στον Δέλτα FM», σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το θέμα.

Όπως υπογράμμισε, «σύμφωνα με στατιστικά μας στοιχεία, στην ΑΜΘ, υπάρχουν πραγματικά ελάχιστα απούλητα, νεόδμητα σπίτια. Το μέτρο αφορά περίπου 100.000 ακίνητα, σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν το υποβαθμίζουμε, ήταν σίγουρα ένα πάγιο αίτημα των κατασκευαστών και  της οικοδομής γενικότερα, προκειμένου να διοχετευτούν στην αγορά ακίνητα, να κινηθεί το χρήμα και να αποτελέσει έναυσμα για νέες οικοδομές. Στον Έβρο είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς θεωρούμε ότι δεν αρκεί μόνο η αναστολή του ΦΠΑ,  που, όπως είπαμε, δεν μας αγγίζει, αφού δεν υπάρχουν νέα διαμερίσματα απούλητα. Ο σημαντικότερος παράγοντας, που είναι οι τράπεζες, έχουν κλειστές τις στρόφιγγες και δίνουν λίγα και χαμηλά δάνεια. Αν αρχίσουν οι τράπεζες, όπως λέμε, να πουλάνε χρήμα, τότε ίσως κάτι αλλάξει».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης για θέσπιση έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευών κατοικίας, που είναι, όπως είπε, κάτι θετικό, καθώς πολύς κόσμος θέλει να προχωρήσει σε ανακαίνιση της κατοικίας του, αλλά δεν μπορεί να το σηκώσει ο προϋπολογισμός του.