ΔΠΘ-Γαβρόγλου: Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν για την 4η Νομική

Ανυποχώρητος στην απόφαση για ίδρυση 4ης Νομικής στην Πάτρα εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόβλου στις συζητήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, κατά τη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεων.

Παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις, ειδικά στη Θράκη από το Δημοκρίτειο και φορείς της περιοχής, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της δημιουργίας νέας σχολής στο πανεπιστήμιο Πατρών, ωστόσο οι δύο πλευρές θα έχουν ξανά την ευκαιρία να συνομιλήσουν για το θέμα, στη νέα τους συνάντηση που έχει οριστεί για τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, στο Δημοκρίτειο από χθες πραγματοποιούνται κανονικά τα μαθήματα, μετά από περίπου 10ήμερη διακοπή τους.

Σημειώνεται πως από τη συζήτηση των πρυτάνεων με τον υπουργό για το θέμα της Νομικής, διαπιστώθηκε απόκλιση απόψεων, με τους εκπροσώπους του ΔΠΘ να εκφράζουν την αγωνία τους ιδιαίτερα για την ενδεχόμενη ‘αποψίλωση’ του πανεπιστημίου από καθηγητές, αφού το ισχύον νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησής τους σε πανεπιστήμια του κέντρου, μετά από συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας θητεία σε ιδρύματα της περιφέρειας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα και τις αντιδράσεις που διατυπώνονται ο Υπουργός απάντησε:

«Υπάρχει κάτι που γίνεται και δεν προκαλεί αντίδραση; Αυτό δεν έχει ένα ενδιαφέρον ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η ακαδημαϊκή κοινότητα; Εμείς θεωρούμε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις, διότι όλες οι Νομικές Σχολές μας λένε «μην παίρνετε τόσους πολλούς φοιτητές». Με την ίδια λογική δεν θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τα πτυχία νομικής που λαμβάνονται από Πανεπιστήμια άλλων χωρών! Όταν λοιπόν, κάνεις ένα καινούριο τμήμα, θα παίρνεις τον ίδιο αριθμό ο οποίος θα μοιράζεται δια τέσσερα. Δεύτερον, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων στην Περιφέρεια.
Δυστυχώς -και γι’ αυτό δεν φταίνε οι συνάδελφοι που είναι εκεί και αντιδρούν ή οι φοιτητές- αυτό που βλέπουν πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες και αντιδρούν, ευτυχώς όχι όλες, είναι ότι οι φοιτητές σε μία πόλη, εκτός των κεντρικών πόλεων, είναι για τα σουβλάκια και τα rooms to let. Αυτό θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Αναπτυξιακές είναι οι επιλογές μας αλλά επί της ουσίας αναπτυξιακές, όπως θα είναι τα διετή προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς, νέες θέσεις προσωπικού, Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα και η ανάπτυξη θα έρθει με αυτόν τον τρόπο. Θα παρακαλούσα λοιπόν, ο καθένας να αναλογιστεί τι σημαίνει όταν πας να κάνεις κάτι καινούριο, ένα νέο Τμήμα. Όσοι είναι στα παλιά Τμήματα αντιδρούν. Δεν θεωρούμε ότι αυτό βοηθάει μία χώρα να αποκτήσει μία κανονικότητα και να ανοίξει δυνατότητες στους νέους μας να σπουδάσουν. Γιατί η μόρφωση για μας είναι αυταξία και δεύτερο λόγο έχει η σχέση με την Αγορά Εργασίας.»