Δραματική έκκληση για στελέχωση του Νοσοκομείου Ξάνθης από τους εργαζόμενους.

Τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που ανακύπτουν στο Νοσοκομείο Ξάνθης, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό υγείας το σωματείο εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος. Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εντάθηκε περισσότερο της περίοδο της πανδημίας, λόγω της αναστολής των υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο της ΜΕΘ, που δε λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, χωρίς χρονικό ορίζοντα για την επαναλειτουργία της.

Όπως αναφέρει το σωματείο: «εδώ και δέκα μήνες περίπου, 90 συνάδελφοι με πολυετή εμπειρία βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και ενώ κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν στην υπηρεσία με πιστοποιητικό νόσησης στους έξι μήνες καλούνται να αποχωρήσουν πάλι. Επίσης, συνταξιοδοτήθηκαν δεκατρείς συνάδελφοι μόνο τη χρονιά που διανύουμε. Οι συγχωνεύσεις κλινικών ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο της τρομακτικής έλλειψης έμψυχου δυναμικού καθώς και της ανάγκης λειτουργίας κλινικών covid. Τα τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν ή λειτουργούν με λιγότερα ραντεβού. Η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών στο σπίτι γίνεται από ιδιώτες λόγω μη διαθέσιμων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, μεταφέροντας το κόστος της μεταφοράς στην οικογένεια. Δραματική είναι η μείωση του αριθμού των χειρουργείων λόγω έλλειψης προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό αναισθησιολογικά μηχανήματα χειρουργικά κρεβάτια, διαθερμίες κλπ.».

Το σωματείο εργαζομένων του ΓΝΞ ζητά την παρέμβαση του υπουργού τόσο για την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των δομών υγείας, όσο και για την άμεση επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή, υπογραμμίζοντας ότι από την 1η Μαΐου η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού έχει ανασταλεί.

«Οι εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας, η συσσώρευση χρωστούμενων ρεπό και αδειών από τις συνεχείς αναστολές και τη φοβερή έλλειψη προσωπικού οδηγούν σε απόγνωση και εξάντληση ψυχικών και σωματικών αποθεμάτων των εργαζομένων και συνεπακόλουθα στην επαγγελματική εξουθένωση», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, αναφέροντας ότι: «αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο μας λειτουργεί με μεγάλα κενά, όπως για παράδειγμα στον τομέα της νοσηλευτικής όπου υπάρχουν 50 κενές οργανικές θέσεις (7 ΤΕ και 43 ΔΕ βοηθών νοσηλευτών), στα εργαστήρια όπου υπάρχουν 10 κενές θέσεις ραδιολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών, στη μαιευτική 8 κενές θέσεις και το ίδιο συμβαίνει στους τεχνικούς, στις διοικητικές υπηρεσίες και σε άλλους χώρους με διαφορετικά ποσοστά κάλυψης σε κάθε περίπτωση».

Διαβάστε ακόμη  Εμπαιγμός δίχως τέλος από τη ΝΔ για «ΕΚΑΒ Σαμοθράκης» και πλωτό ασθενοφόρο

Τα αιτήματα του σωματείου εργαζομένων ΓΝΞ

-Άμεση επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας

-Ενίσχυση και ασφαλή λειτουργία όλων των δομών υγείας της ακριτικής μας περιοχής

-Μονιμοποίηση συμβασιούχων επικουρικών ΟΑΕΔ

-προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των ανεβολιάστων

Παράλληλα, εκδόθηκε ψήφισμα με το οποίο ομόφωνα τα μέλη του σωματείου ζητούν την επιστροφή των συναδέλφων τους που είναι σε αναστολή. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα: «το γεγονός αυτό (σ.σ. της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων) σημαίνει απώλεια εργασίας και οικονομική εξαθλίωση για περισσότερες από 100 οικογένειες συμπολιτών μας και για το Νοσοκομείο της Ξάνθης απομάκρυνση και μη αντικατάσταση ειδικά εκπαιδευμένου νοσηλευτικού και λοιπών ειδικοτήτων προσωπικού».

Μάλιστα κάνουν λόγο για «εργασιακή ομηρία», αφού οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή «ρητώς δεν δικαιούνται καμία άδεια, καμία υπηρεσιακή μεταβολή, κανένα ιδιωτικό έργο με αμοιβή και συνεπώς απαγορεύεται να κάνουν οποιαδήποτε άλλη εργασία για να βιοποριστούν. Κι εφόσον προβλέπεται η παράταση των αναστολών μέχρι 31/12/2022 όπου θα επαναξιολογηθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, μέχρι τότε θα βρίσκονται στην ίδια ακριβώς κατάσταση, χωρίς καμία απολύτως πηγή εισοδήματος.