Drone αλά… ελληνικά από ερευνητές του ΔΠΘ και του ΑΠΘ

Με ένα εντυπωσιακό επίτευγμα που περιλαμβάνει πολλές τεχνολογικές καινοτομίες, οι Έλληνες επιστήμονες εισέρχονται δυναμικά στον τομέα της κατασκευής drones. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο αερόχημα με την επωνυμία HCUAV RX-1, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τους ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.
Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα (drone), το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργατικού έργου, με επικεφαλής και συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή Κύρο Υάκινθο, διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Τα πτητικά του χαρακτηριστικά, οι επιχειρησιακές του δυνατότητες, καθώς και ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός, επιλέχθηκαν με βάση τις απαιτήσεις της Ελλάδας για την επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων εκτάσεων, σε μεγάλη ακτίνα, με έμφαση κυρίως στις φυσικές καταστροφές, τα περιβαλλοντικά ατυχήματα (φωτιές, θαλάσσια
μόλυνση κ.α.) και στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Οι κατασκευαστές του drone λένε στα ΝΕΑ, πως χάρη στον σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό του, το HCUAV RX-1 μπορεί να επιχειρεί και τη νύχτα. «Οι πτήσεις του καταδεικνύουν ότι το αερόχημα έχει εξαιρετική πτητική συμπεριφορά είναι δομικά ακέραιο και ικανό να επιτύχει τους επιχειρησιακούς του στόχους.
Επιπλέον έγινε λεπτομερής ανάλυση του κόστους παραγωγής μονάδων του drone η οποία έδειξε ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα προϊόντα της διεθνούς αγοράς με εξαιρετικές προοπτικές εφόσον αξιοποιηθεί από την πολιτεία»