Δυναμικές οι σχέσεις Βουλγαρίας-Κίνας δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός

Δυναμικές και φιλικές χαρακτήρισε τις σχέσεις Βουλγαρίας-Κίνας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε μετά από τη συνάντηση που είχε, στο περιθώριο της όγδοης συνόδου κορυφής κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, που είναι γνωστή ως «Πρωτοβουλία 16+1», με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών βρέθηκαν διμερή θέματα συνεργασίας με έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν θέματα συνεργασίας στους τομείς της κατασκευής οδικών υποδομών, της ενεργειακής βιομηχανίας, των τεχνολογιών και της γεωργίας.
Το έργο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε συζητήθηκε, επίσης, από τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Κίνας, υπογραμμίζεται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου “ΒΤΑ” και προστίθεται ότι ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε πως “το έργο (του Μπέλενε) είναι πολύ χρήσιμο για την Κίνα πολιτικά και είναι γεωστρατηγικής σημασίας, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα κατασκευάζει έναν πυρηνικό σταθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η αξία των βουλγαρικών εξαγωγών στην Κίνα διαμορφώνεται στα 800 εκατομμύρια δολάρια, ενώ των κινεζικών εισαγωγών στη Βουλγαρία στο 1,5 δισ. δολάρια, είπε ο κ. Μπορίσοφ.