Δυο απόπειρες αυτοκτονίας καρκινοπαθών στον Έβρο τις τελευταίες μέρες

Δυο θλιβερά περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες στον Έβρο, από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, μόλις χθες ένας 64χρονος άνδρας από την περιοχή των Φερών αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του πατώντας τη σκανδάλη της καραμπίνας του αφού πρώτα τοποθέτησε την κάννη του όπλου στο στόμα του.

Το περιστατικό συνέβη στο μπαλκόνι του σπιτιού του και χάρης την άμεση αντίδραση της συζύγου του, έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ο άνδρας διακομίσθηκε στο ΠΓΝΑ, όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Άλλη μια απόπειρα αυτοκτονίας φέρεται να έκανε και ακόμη ένας άνδρας 45-50 ετών από την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο εν λόγω άνδρας προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του λαμβάνοντας μεγάλη ποσότητα φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ένα θέμα με πολλές παραμέτρους

Αξίζει πάντως ν’ αναφερθεί πως πρόκειται για ένα πολυδιάστατο θέμα με πολλές παραμέτρους που σαφώς και πρέπει να ληφθούν υπόψιν, αφού οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον καρκινοπαθή στην απόφαση της αυτοχειρίας δεν είναι λίγοι.

Η ψυχολογία του καρκινοπαθούς, το στάδιο της νόσου, η στήριξη των οικείων του μα πάνω απ’ όλα η εικόνα του εαυτού του όταν νιώθει δηλαδή πως χάνει την αξιοπρέπειά του, αποτελούν μερικούς από τους πολλούς λόγους που μπορούν να οδηγήσουν το άτομο σε αυτή την πράξη με οποιοδήποτε τρόπο.

Διαβάστε ακόμη  Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών: ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» αναφέρεται πως η πιθανότητα να αυτοκτονήσει κανείς μετά τη διάγνωση καρκίνου είναι σημαντικά αυξημένη, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες.

Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι κατά δυόμιση φορές μεγαλύτερος τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση καρκίνου, σε σχέση με τα ποσοστά αυτοκτονίας στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μια αμερικανο-γερμανική επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Η αύξηση του κινδύνου διαφέρει ανάλογα με το είδος του καρκίνου που διαγιγνώσκεται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά κατά σειρά τους καρκίνους παγκρέατος, πνευμόνων και παχέος εντέρου, ενώ ο κίνδυνος αυτοκτονίας δεν αυξάνει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις διάγνωσης καρκίνου μαστού και προστάτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, καθώς και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charite του Βερολίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cancer» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, ανέλυσαν στοιχεία για 4,67 εκατομμύρια καρκινοπαθείς, από τους οποίους οι 1.585 αυτοκτόνησαν μέσα στο επόμενο από τη διάγνωση έτος.