Δύο εκατ. Έλληνες πάσχουν από υπέρταση

Δύο εκατ. Έλληνες, τουλάχιστον,  πάσχουν από υπέρταση, ωστόσο κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς η ανεργία και η κακή οικονομική κατάσταση θεωρούνται παράγοντες που πυροδοτούν τη νόσο.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των υπερτασικών ασθενών δεν μπορούν να λάβουν την πλήρη θεραπευτική αγωγή τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, όπως ανέφερε ο ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας,  κ. Α. Μανώλης.

Το θετικό είναι όμως, όπως τόνισαν οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης την Παρασκευή, είναι ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης τείνει να γίνει «εθνική» συνήθεια  για την πλειονότητα των Ελλήνων.

Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά διαθέτει πιεσόμετρο –και μάλιστα εξελιγμένο- γεγονός που συμβάλλει, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Υπέρτασης, του Κέντρου Υπέρτασης STRIDE HELLAS-7 και της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», κ. Γεώργιος Στεργίου, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να έχουν πολύ καλά ποσοστά ικανοποιητικής ρύθμισης της πίεσής τους.

«Η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι όταν γίνεται συστηματικά και με εκπαιδευμένους ασθενείς γλυτώνει χρόνο και χρήμα σε υπερτασικούς και ασφαλιστικά ταμεία» τόνισε ο κ. Στεργίου.

Στη συσχέτιση της ανεργίας και του άγχους λόγω οικονομικών ζητημάτων αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, επικαλούμενος διεθνή μελέτη μεταξύ 123.000 ανθρώπων που αποδεικνύει πως η κακή οικονομική κατάσταση και η ανεργία συσχετίζονται απευθείας με την υπέρταση. «Οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι έχουν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης  και αυτό με τη σειρά του τους οδηγεί σε πιο συχνά καρδιαγγειακά συμβάντα» ανέφερε ο κ. Τσιούφης, προσθέτοντας ωστόσο ότι στη χώρα μας οι επιπτώσεις της κρίσης στην καρδιαγγειακή υγεία του πληθυσμού δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.

Ο συντονιστής Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», κ. Θεόδωρος Μακρής αναφέρθηκε στις συνθήκες ζωής σήμερα – και κυρίως την τελευταία πενταετία – που έχουν αλλάξει τον οικογενειακό προγραμματισμό. «Η πρώτη εγκυμοσύνη έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερη ηλικία ενώ σε συνδυασμό με το στρες, την ανεργία και τις δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης το πρόβλημα της υπέρτασης στην εγκυμοσύνη  φαίνεται να επιδεινώνεται» ανέφερε ο κ. Μακρής.