Δυσαρέσκεια Πέτροβιτς (χωρίς αυτοκριτική) για τα «ψίχουλα» της κυβέρνησης για αντιπλημμυρικά έργα

18 εκατομμύρια ευρώ ζητιανεύει εδώ και 1,5 χρόνο η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου από την κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακίσει αντιπλημμυρικά τον νομό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει λάβει μόλις 8, γεγονός που ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς απέδωσε… στην πανδημία, δίχως φυσικά ίχνος αυτοκριτικής για τους δικούς του χειρισμούς και τρόπους διεκδίκησης των αυτονόητων.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Ορεστιάδας, η Περιφέρεια, για παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν σε αναχώματα και άλλες αντιπλημμυρικές υποδομές του Έβρου οι πλημμύρες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2020, διεκδίκησε αρχικά 26 εκ αλλα πήρε μόλις 8. Τα μισά από αυτά (4 εκ. ευρώ περίπου) αφορούν το έργο που συμβασιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες για αποκαταστάσεις στο βόρειο και σε τμήμα του κεντρικού Έβρου, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα συμβασιοποιηθούν έργα άλλων 4 εκ. ευρώ που θα αφορούν το νότιο τμήμα νομού. Πρόκειται για σημεία που επελέγησαν ως τα πιο κρίσιμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν προ διετίας.

«Είναι ένα κομμάτι αυτών που ζητούμε, θα πρέπει να μας πιστωθούν άλλα 18 εκ. ευρώ, για να κάνουμε το σύνολο των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, αναγνωρίζοντας ότι οι χρόνοι των εκταμιεύσεων για τα συγκεκριμένα έργα ήταν εξαιρετικά αργοί. «Τα έργα αυτά γίνονται με χρηματοδοτήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία και η διαδικασία είναι χρονοβόρα εξαιτίας της γραφειοκρατίας», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι και οι έκτακτες και υψηλού κόστους δαπάνες του κράτους για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από την πανδημία, ήταν ένας ακόμα παράγοντας που επιβράδυνε τις χρηματοδοτήσεις προς την ΠΑΜΘ για την αποκατάσταση των ζημιών. «Γινόταν ένας “πόλεμος” για τα χρήματα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να πιστωθούν στην ΠΑΜΘ «τα μισά τουλάχιστον από τα υπόλοιπα 18 εκ. που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν σε όλο τον Έβρο». Προανήγγειλε επίσης τη συμβασιοποίηση, στο επόμενο χρονικό διάστημα, του έργου καθαρισμού ρεμάτων σε όλο τον νομό και στη Σαμοθράκη, προϋπολογισμού 2,4 εκ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη  Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης