Μειωμένη η ραδιενέργεια στον αέρα της Αλεξανδρούπολης

Σε εξαιρετικά χαμηλά κυμαίνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας (ολικής γ στον αέρα) στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με χάρτες ραδιενέργειας της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Μάλιστα, τα επίπεδα βρίσκονται αρκετά κάτω του μέσου όρου σε σχέση με άλλες γειτονικές περιοχές.
Συγκεκριμένα, η ημερήσια «ποσότητα» ραδιενέργειας στον αέρα της περιοχής, σύμφωνα με τις μετρήσεις, είναι γύρω στα 60 nSv/ώρα.

Αν συγκρίνουμε τώρα τα νούμερα αυτά με ανάλογη μέτρηση που έγινε το 2016, παρατηρούμε ότι η ποσότητα ραδιενέργειας στον αέρα της Αλεξανδρούπολης έχει μειωθεί μετά από 2 χρόνια.

Εντάσσοντας τη μέτρηση αυτή σε ένα γενικότερο πλαίσιο, βλέπουμε ότι η γειτονική Κομοτηνή εμφανίζει ποσότητες στα 80 nSv/ώρα, ποσό αρκετά μεγαλύτερο για τόσο μικρή απόσταση.

Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο ποσοστό, με μόλις 56 nSv/ώρα.
Περνώντας στην πλευρά της Τουρκίας, τόσο η Αδριανούπολη όσο και η Κεσσάνη «σκοράρουν» 100 nSv/ώρα αναφορικά με την ποσότητα ολικής γ στον αέρα, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με μέτρηση του 2016, όταν και είχαν 80 και 92 nSv/ώρα αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη  Χ. Μεντίζης: «Το pet - scan στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης από σήμερα και μέχρι τις 20 Μαΐου θα λειτουργήσει μόνο για 3 ημέρες».....

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης αξίζει να αναφέρουμε ότι τις ημέρες του μεγάλου δυστυχήματος στο Τσέρνομπιλ, η μέτρηση στη Θεσσαλονίκη έδειχνε από 40 που ήταν πριν, πάνω από 200 nSv/ώρα.

Ραδιενέργεια και επιπτώσεις στην υγεία

Ραδιενέργεια είναι το φαινόμενο της εκπομπής σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους πυρήνεςορισμένων χημικών στοιχείων, που γι’ αυτό το λόγο ονομάζονται ραδιενεργά. Από τα περίπου 2500 νουκλίδια που είναι γνωστά στην επιστήμη, λιγότερα από 300 είναι ραδιενεργά.

Ανάλογα με τη διάρκεια της έκθεσης και το πόση ακτινοβολία δεχτεί κάποιος, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι έντονα και άμεσα, με τη μορφή δηλητηρίασης, ναυτίας, πυρετού και πονοκεφάλου, ακόμη και θανάτου ή πιο μακροπρόθεσμα, με τη μορφή αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.

Όπως σημειώνει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας «η αποκτηθείσα γνώση μας επιτρέπει με βεβαιότητα να συγκαταλέξουμε τις ακτινοβολίες στους 4000 και πλέον καταγεγραμμένους καρκινογόνους παράγοντες, – κατά κανόνα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας – που υπονομεύουν καθημερινά τη ζωή μας. Στην κλίμακα επικινδυνότητας, οι ακτινοβολίες κατατάσσονται στους σχετικά ήπιους καρκινογόνους παράγοντες