Καθόλου ευχάριστες δεν είναι οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή και για την Ελλάδα. Τα σημάδια της αλλαγής του κλίματος είναι αυτό φθινόπωρο αντιληπτά στη χώρα μας και τα βιώνουμε και στον Έβρο.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προειδοποιούν για το τι έρχεται. Μάλιστα το 2018 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί στην Αρκτική ενώ τα πέντε τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με συγκεκριμένη έκθεση, η οποία συντάσσεται από περισσότερους από 80 επιστήμονες από 12 χώρες. Ανάμεσα στις χώρες το κλίμα των οποίων θα επηρεαστεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια από το λιώσιμο των πάγων του πλανήτη μας είναι και η Ελλάδα.

Οι συνέπειες επηρεάζουν και τον Έβρο…

-Επιστήμονες προειδοποιούν ότι μέχρι το 2065 τα Δέλτα μεγάλων ποταμών της Ελλάδας, δεν αποκλείεται να μετατραπούν σε θαλάσσιους κόλπους.

-Η αύξηση των ημερών με καύσωνα θα είναι περίπου 15-20 ετησίως

-Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 12% περίπου

– Η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 20-59 εκατοστά

-Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν

-Περίπου 5,5 εκατ. Έλληνες των 25 μεγαλύτερων πόλεων της χώρας θα αντιμετωπίσουν επιβαρυμένες θερμικές συνθήκες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και συνεπώς η υγεία εκατομμυρίων Ελλήνων ηλικίας άνω των 65 θα κινδυνεύσει

-Τεράστιες επιπτώσεις στις καλλιέργειες και στην οικονομία

Διαβάστε ακόμη  Διαρκώς στο μέλλον παραπέμπεται η συζήτηση για την τηλεθέρμανση Φερών

-Παραλίες ενδεχομένως να εξαφανιστούν

-Συνολικά από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύει να χαθεί το 3,5% της έκτασης της χώρας

-Οι δαπάνες θέρμανσης θα μειωθούν λόγω των πιο ζεστών χειμώνων αλλά θα εκτιναχθούν στα ύψη οι δαπάνες ψύξης κτιρίων

-Αύξηση των δασικών πυρκαγιών

-Ραγδαία μεταβολή στο οικοσύστημα, στη χλωρίδα και την πανίδα

Στον Έβρο κοντεύουμε Χριστούγεννα με κοντομάνικα

Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι αυτό το φθινόπωρο ορατά και στον Έβρο αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του Νοέμβρη και πολύς κόσμος ακόμη κυκλοφορεί με κοντομάνικα καθώς την ημέρα η θερμοκρασία αγγίζει ακόμα (ή και ξεπερνά) τους 20 βαθμούς κελσίου.

Για όσους μάλιστα αναμένουν ότι σύντομα θα χειμωνιάσει και όλα θα γίνουν “φυσιολογικά”… η μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού μόνο αυτό δε δείχνει. Οι προγνώσεις δείχνουν ότι μέχρι και το τέλος του Νοέμβρη οι θερμοκρασίες θα είναι σχεδόν ανοιξιάτικες!

Σύμφωνα με την μακροπρόθεσμη πρόγνωση του accuweather θα φτάσουμε στο τέλος Νοεμβρίου με ημερήσιες θερμοκρασίες 15-17 βαθμούς ενώ ούτε τις νύχτες αναμένεται να έχουμε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας…Στον πίνακα της πρόγνωσης μάλιστα μπορεί κανείς να δει το μέσο ιστορικό θερμοκρασιών στην περιοχή μας για τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο Νοέμβριος στην περιοχή, είναι πιο ζεστός κατά 3-5 βαθμούς κελσίου…